Siirry sisältöön

93 hakutulosta

Luku jakautuu alakohtiin Lämmitys, Ilmanvaihto ja Rakenteet. Säästötoimenpiteiden perustelut ja laskelmat käsitellään kappaleessa Toimenpideehdotukset. Lämmitys 2.1 Käsiteltävät asiat riippuvat osittain lämmön tuottotavasta (yleensä kaukolämpö tai esim. öljykattilalaitos).
Useissa 1960-luvun taloissa ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Koneellinen poistoilmanvaihto huippuimureineen yleistyi 1970-luvun loppupuolella, ja vasta 1980-luvun lopulla saatiin käyttöön nykyaikaisempia lämmöntalteenottoratkaisuja.
Asuinrakennusten energian tai kokonaisenergian kulutusta laskettaessa on käytettävä ilmanvaihtokerrointa 0,5 1/h, jos suunniteltu ilmanvaihto ei ole tätä suurempi. Muiden kuin asuinrakennusten suunnitelmien laskelmissa on käytettävä ilmanvaihtokertoimena uudisrakentamisen vaatimukset täyttävää ar- voa, jos suunniteltu ilmanvaihto ei ole tätä suurempi.
Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein. Säädä koneellista ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, ohita lämmöntalteenotto kesäkaudella ja palauta toiminto heti kesähelteiden päätyttyä. Talviaikana säädä tuloilmaikkunan venttiili talviasentoon sekä pesuhuoneen lautasventtiili pienemmälle painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tarkista käyttövesivaraajan lämpötila-asettelu. Suositus on 55–60 °C.
Aiheina mm. automaatio pientalossa, aurinkosähkön hyödyntäminen ja huomioinen energiatodistuksessa, energiayhteisöt, ilmanvaihtoon liittyvät kysymykset sekä kimara sekä todistusten laskentaan että laadintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Tutustu aiheisiin ja ilmoittaudu mukaan!  
Aiheina mm. automaatio pientalossa, aurinkosähkön hyödyntäminen ja huomioinen energiatodistuksessa, energiayhteisöt, ilmanvaihtoon liittyvät kysymykset sekä kimara sekä todistusten laskentaan että laadintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Tutustu aiheisiin ja ilmoittaudu mukaan!  
Lue lisää 25.10.2021 Asuminen on mukavaa, kun ilmanvaihto toimii Huomaamattomasti mutta luotettavasti toimiva ilmanvaihto on asukkaiden näkökulmasta miellyttävä. Hyvä ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tuo myös kustannussäästöjä.
Käyttäjiltä palautetta ongelmakohdista Rakennuksen taloteknisten järjestelmien (esimerkiksi ilmanvaihto, lämmitys) kunnon ja toiminnan selvittäminen kuuluu yleensä huoltohenkilöstölle, mutta yhteisten tilojen käyttäjät huomaavat parhaiten mahdolliset puutteet ja viat. Rakentavassa hengessä annettu palaute auttaa kouluisännöitsijää tai talonmiestä puuttumaan ongelmakohtiin.
Kesän jäähdytyskaudella on hyvä aika myös selvittää ilmastointijärjestelmän kunto esimerkiksi teettämällä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kuntotutkimus. Tutkimuksen jäähdytystarkastukset tehdään kun jäähdytys on käytössä. Lisätietoa löytyy verkosta: www.motiva.fi/ilmastointi.
saatavilla) Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki, Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki, Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni, Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot Maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen, Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen ohjaus Vesa Linja-aho, Vesa Linja-aho Tmi Ilmanvaihtoon