Siirry sisältöön

127 hakutulosta

Kattava opas toimivampaan ilmanvaihtoon Opas antaa palvelukiinteistöjen omistajille ja hallinnoijille hyödyllistä tietoa ja konkreettisia ohjeita energiatehokkaampaan ja toimivampaan ilmanvaihtoon.
17.10.2022 10.00 Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa Hyvin toimiva ilmanvaihto on raikkaan ja terveellisen sisäilman perusedellytys. Hyvä sisäilma taas on yksi mukavan elämän elinehto. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan.
Vähemmän käytössä olevissa tiloissa, kuten portaikoissa ja käytävissä, maksimilämpötila saadaan alas ilmanvaihtoa tehostamalla.
Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä jäähdytystä. ‒ Kannattaa myös tarkistaa, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
8.4.2020 8.00 Koostettua tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon, erityisesti ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiin liittyen Koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon löytyy tietoa monesta lähteestä. Motiva kokosi tietolähteitä, joista löytyy päivittyvää tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöissä tehtäviin toimenpiteisiin.
Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä, siksi ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Joka tapauksessa ilmanvaihto kuluttaa sähköä yllättävänkin paljon. Siksi sen toiminta kannattaa optimoida myös kesäolosuhteisiin sopivaksi. ”Oikein säädetty ja suunnattu sekä tasapainoinen ilmanvaihto takaavat miellyttävät sisäolosuhteet. Samalla vältytään vedontunteelta ja tarpeettomalta viilennykseltä”, Tolvanen sanoo.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus. Aseta sisäänpuhalluslämpötilat oikealle tasolle (max +18°C).
Myös liesituulettimen rasvasuodatin on syytä pestä samassa yhteydessä. – Talvella painovoimaista ilmanvaihtoa hillitään ja lautasventtiileitä säädetään pienemmälle. Jos venttiileitä ei nyt sään lämmetessä muista avata, ilmanvaihto heikkenee, sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta ja sisätilat lämpenevät tarpeettomankin paljon.