Siirry sisältöön

20 hakutulosta

Tässä kodin sähkönkulutusta käsittelevän Luuppi-podcastin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan kodin sähkönkulutuksesta ja siitä, millaisiin asioihin kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan käytössä ja hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota. Ja onko uuden, trendikkään pienlaitteen hankkiminen suurikin synti?
Kodin sähkönkulutusta käsittelevän Luuppi-podcastin toisessa osassa tutkija Tarja Marjomaa TTS Työtehoseurasta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta ja viestintäpäällikkö Leila Timonen Motivasta jatkavat keskustelua kodin sähkölaitteista, energiansäästöstä, älykkäistä kodinkoneista ja automaatiosta. Luuppi-podcast on kuunneltavissa myös Suplassa ja Spotifyissa.
. ‒ Vedenkulutusta on vähentänyt muun muassa veden virtaamaa vähentävä teknologia, vettä säästävät suihkupäät ja hanat sekä vettä säästävät kodinkoneet.
Samoin tehostumista on saatu aikaan kiinnittämällä huomiota lämpimän veden ja kotitaloussähkön käyttöön sekä hankkimalla rikkoutuneiden kodinkoneiden tilalle energiatehokkaita vaihtoehtoja. Säästöjen kulmakivet Sähkölämmityksen tehostamisessa oikeisiin ja oleellisiin asioihin puuttuminen edellyttää, että selvitetään mihin sähköä kuluu.
Heistä joka neljäs oli muuttanut vedenkäyttötapojaan säästävämmäksi, joka viides oli hankkinut uusia vesikalusteita ja lähes joka viides oli hankkinut uusia, vettä säästäviä kodinkoneita, Ketomäki sanoo.
Eri kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkoja yhtenäistetään ja kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin on tulossa luokitteluasteikko A‒G. Osassa laitteita nyt olevat A+, A++ ja A+++ luokat tullaan poistamaan. Keväällä 2021 ensimmäiset laitteet saivat uudet merkit, ja nyt vaihtuu merkintä lampuille.
Energiamerkintä – pieni suuri infopaketti Energiamerkintää käytetään kodinkoneissa ja viihde-elektroniikassa. Merkkiä on viime vuosina uudistettu, niin että siinä on käytössä tuttu A-G -asteikko ja energiatehokkuusvaatimukset ovat entistä tiukempia.
Kodeissa on jo nyt teknologiaa, erilaisia lämmityksen ja ilmanvaihdon säätölaitteita sekä kodinkoneissa ajastimia, jotka auttavat sähkönkäytön tasaamisessa ja siirtämisessä.
Uudistus on osa kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkojen yhtenäistämistä A–G -luokkiin. Vanhassa merkissä parhaat led-lamput saivat A++ -luokituksen. – Vuosien saatossa markkinoille on tullut yhä energiatehokkaampia laitteita ja energiamerkintäluokkia lisättiin asteikon yläpäähän plus-merkeillä.
Pienetkin teot vaikuttavat Päivi Suur-Uski vinkkaa myös käyttämään perinteisiä, pieniltäkin tuntuvia kikkoja kodin energiankulutuksen laskemiseen: kodinkoneiden käytön vähentämistä, esimerkiksi pyykin- ja astianpesun siirtämistä myöhempään ajankohtaan ja sähkösaunan lämmittämistä vasta pakkastilanteen hellitettyä.