Siirry sisältöön

260 hakutulosta

Ilmanvaihto Säätäkää ja käyttäkää ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Huolehtikaa, että ilmanvaihdon tehostuksessa on käytössä pakkasraja (esim. -11 astetta), jonka jälkeen ilmanvaihto ei mene tehostukselle. Lisätietoja ja ohjeita erityyppisten ilmanvaihtojärjestelmien toiminnan tarkastukseen sekä säätöön löytyy Korjaustieto-palvelusta.
Keskeisessä roolissa ovat aikataulujen hallinta, riittävä työmaan suojaus, lämmitys ja ilmanvaihto sekä seuranta ja säätäminen. 3_Energiatehokas_rakentaminen_Olosuhteet ja rakenteiden kuivattaminen_2019 (pptx) (1.1 MB) Monimutkaiset ja hitaasti kuivuvat rakenteet sekä kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset vaikuttavat rakenteiden kuivumiseen.
Suomessa artikloiden lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien pakollisten tarkastusten sijaan hyödynnetään vaihtoehtoisia ja vapaaehtoisia toimia, joista Suomessa on hyvää kokemusta muun muassa Energiatehokkuussopimusten kautta.
Palvelurakennusten ilmanvaihto Palvelurakennusten ilmanvaihdon käytöllä, ilmavirtojen oikealla tasolla sekä painesuhteiden hallinnalla on merkittävä vaikutus rakennusten energiatehokkuuteen sekä sisäolosuhteisiin.
Älä laiminlyö ilmanvaihtoa vaikka mökki olisi kuukausia tyhjänä. Huomioi ilmaventtiilien asetukset, jotta ilmamäärät eivät ole turhan suuria. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihto tehostuu merkittävästi, kun sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero kasvaa. Alla muutama lämmitysvaihtoehto ja huomioitava asia erilaisiin tilanteisiin.
Vähentämällä ulkovaipan (katto, seinät ja ikkunat) kautta tapahtuvia lämpöhäviöitä ja kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon voidaan säästää lämmityksessä jopa useita kymmeniä prosentteja. Käytännössä rakennuksen ilmanpitävyyttä parannetaan: ikkunat tiivistetään, lisätään eristyksiä ja parannetaan esimerkiksi ilmanvaihdon lämmön talteenottoa.
Tarkastuslista omatoimiseen kodin huoltoon ja ylläpitoon Asiaa energiasta – Energiatehokkaan asumisen opas Turvallista aurinkosähköä - järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohjeita Energiatehokkuuden asukaskampanja Energieffektiv bosättningskampanj Energy Efficient Housing Campaign Energiatehokas ilmanvaihto teollisuudessa Aurinkosähkön turvallisuusopas Valitse fiksusti: Valitse
Tärkeää on, että taloa tarkastellaan kokonaisuutena, jossa sen eri osat – rakenteet, lämmitys, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta – vaikuttavat toisiinsa. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian käyttöönotto on aina järkevää tarkastella isomman peruskorjauksen yhteydessä.
Lue lisää >> Ilmanvaihto: Ilmanvaihdon energiatehokkuuden muistilista. Lue lisää >> Käyttövesi: Säästöä käyttötapoja muuttamalla ja käyttövesivaraajan säädöillä.
Riittämätön ilmanvaihto johtaa sisäilman laadun heikentymiseen ja aiheuttaa pahimmillaan rakenteellisia vaurioita. Liian kovalla toimiva ilmanvaihto taas kuluttaa energiaa tarpeettomasti. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa imuroida säännöllisesti, ja ulkoyksikkö pitää puhtaana ulkopuolisista roskista, kuten lehdistä.