Siirry sisältöön

80 hakutulosta

Hankkeessa kerätty tieto ja kokemukset koottiin tietopaketiksi, joka sisältää ohjeistuksen ja hyviä käytännön esimerkkejä miten eri käyttötarkoitusta palvelevien teollisuusuunien energiankäyttöä voi tehostaa. Verkossa saatavilla oleva aineisto palvelee erityisesti uuneja käyttävien teollisuusyritysten tuotantohenkilöstöä. Hanke käynnistyi vuonna 2013 ja päättyi vuonna 2015.
Motiva on käynnistänyt yhteishankkeen, joka selvittää Suomen teollisuuden puhallin- ja pumppausjärjestelmien energiankäytön tehostamismahdollisuuksia. Työ keskittyy erityisesti sähkömoottoreilla toimiviin puhallin- ja pumppusovelluksiin, joiden energiatehokkuus kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja erityisesti silloin, kun rakennetaan tai uusitaan järjestelmiä.
Lue lisää 5.10.2023 Energiankäytön uusi aika Fokus-podcastimme on palannut keskustelemaan vierailevien päättäjien kanssa kestävän kehityksen haasteista ja mahdollisuuksista. Lue lisää
Sisältää lain edellyttämät tiedot energiankäytöstä. Kannattaa valjastaa energiatehokkuuden parantamiseen ja energiakulujen hillitsemiseen yrityksessä. Millaisia yrityksiä lakisääteinen velvoite koskee?
Energiankäyttö on suurin ympäristökuormittaja ja asumiskustannusten aiheuttaja rakennuksen elinkaaren aikana. Kannattaa muistaa, että asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiankulutukseen. Kahdessa samanlaisessa talossa kulutus voi olla hyvin erisuuruinen perheen koosta ja tottumuksista riippuen.
Datakeskukset ja konesalit ovat merkittäviä energiankäyttäjiä ja siksi suuri osa nyt julkaistuista vastuullisuuskriteereistä liittyy konesalien energiankäytön tehostamiseen, käytettyihin energialähteisiin sekä hukkalämmön hyödyntämiseen.
Järkevä energiankäyttö säästää rahaa ja luonnonvaroja siten, että elät omannäköistä elämää tasapainossa ympäristön kanssa. Emme pärjää tulevaisuudessakaan ilman energiaa. Rakennukset ja laitteet muuttuvat energiatehokkaammiksi ja älykkäämmiksi. Yhä useammat myös tuottavat esimerkiksi aurinkoenergialla sähköä tai lämpöä omaan tarpeeseen tai ylikin.
Sopimustoiminnalla tehostetaan liittyjän omaa energiankäyttöä ja samalla säästetään sähköä, lämpöä, polttoaineita ja kustannuksia. Samalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Toiminta on tuottanut hyviä tuloksia ja vaikuttavuutta, jotka pystytään näyttämään toteen johdonmukaisen seurannan ja raportoinnin ansiosta.
Ylijäämälämmön talteenotto ja hyödyntäminen on kannattavaa, sillä se parantaa energiankäytön tehokkuutta sekä vähentää polttoaineiden tarvetta ja kasvihuonekaasupäästöjä. Teollisuudessa lämpöä on mahdollista saada talteen prosessi- ja savukaasuista, jäte- ja jäähdytysvesistä sekä poistohöyryistä.
Ilmavuodot ja lisäeristys Rakennuksen energiankäyttöä tehostetaan usein vähentämällä lämpöhäviöitä joko tukkimalla ilmavuotoja ja/tai lisäämällä eristevahvuuksia. Lämpö pakenee talosta yleensä neljää reittiä: ulkovaipan liitoksista ja rei´istä, ulkovaipan läpi johtumalla, ilmanvaihdon mukana, viemäristä jäteveden mukana.