Siirry sisältöön

39 hakutulosta

Pelletin siirtäminen Tavallisesti pelletin siirrossa käytetään ruuvikuljetinta. Se asetetaan siilon pohjalle, josta pellettiä siirretään polttimelle. Jos pellettiä joutuu siirtämään pitempiä matkoja, on yleensä imuritekniikka hyvä vaihtoehto. Imuritekniikalla pellettiä voi siirtää jopa 30 metrin päähän.
Pelletit säilyttävät muotonsa ligniinin toimiessa sideaineena. Pellettien yhtenäinen muoto helpottaa polttoaineen syöttöä ja polton hallintaa, mutta pellettien seassa oleva hienoaines ja pöly voivat myös aiheuttaa polttoaineen syöttöongelmia. Pellettien laatuun kannattaakin ostovaiheessa kiinnittää huomiota. Kuva 1. Puupellettejä. Kuva Juha Rautanen.
Kuva: Hannariina Honkanen, JAMK Pelletti on uudenaikainen puupolttoaineen muoto, jolla korvataan Suomessa ennen muuta kevyttä polttoöljyä kiinteistökokoluokan kattiloissa. Pelletintuotannosta menee huomattava osa vientiin.
Älä tilaa pellettiä enemmän kuin siiloon mahtuu! Tämän ohjeen mukaisen siilon hyötytilavuus on . 7,5 m3. Hyötytilavuus saavutetaan sataprosenttisesti vain, jos pelletti jakaantuu siiloon tasaisesti. Suositeltava tilausmäärä ohjeen siiloon on 4 000 kg ja enintään 4 500 kg pellettiä (noin 6,3–7,2 m3).
Altener BIOHEAT Lämmityskustannuslaskelmat - käyttäjäopas Yleistä Tämä laskenta on kehitetty Altener BIOHEAT -projektissa haketta, pellettejä, polttoöljyä tai maakaasua käyttävien polttolaitteiden lämmityskustannusten laskemiseen. Laskelma perustuu VDI 2067 -standardiin (Verein Deutscher Ingenieure). Syötteenä ovat kaikki muuttujat ja markkinoista riippuvat tekijät.
Pelletit ja briketit: Valmistetaan puunjalostusteollisuuden sivutuotteista. Raaka-aineeksi käy kuiva sahanpuru, kutterinlastu ja hiontapöly. Pellettien pituus on noin 1–3 cm ja halkaisija 6–12 mm. Briketit ovat pellettejä suurempia puristekappaleita, joiden koko ja muoto vaihtelevat käytetyn puristimen mukaan.
Oljesta voidaan puristaa myös pellettejä tai brikettejä, jolloin polttoaineen tiheys kasvaa ja käsittely helpottuu. Aurinkovoimala pellolle Mikäli maataloudessa hyödynnetään erityisen hankalasti viljeltävää tai huonosti tuottavaa peltoalaa, voidaan selvittää soveltuisiko se viljelyn sijasta paremmin energiantuotantoon sijoittamalla pellolle aurinkovoimalaitos.
Siihen mahtuu hyvin kuusi kuutiota pellettiä eli keskikokoisen omakotitalon vuoden lämmitykseen tarvittava määrä polttoainetta. Ohjeen on suunnitellut Kaj Fagerholm . Motiva Oy ja suunnittelija eivät vastaa ohjeen tulkinnasta aiheutuvista ongelmista. Puupellettisiilon rakennusohjeet (pdf) (669.1 KB)
Asentajaluettelo Alla olevasta luettelosta voit hakea omaan tarpeeseesi sopivaa aurinkolämpö-, aurinkosähkö-, biolämpö- (esimerkiksi pelletti ja hake) ja lämpöpumppuasentajaa. Asentajaa voi hakea paikkakunnalla, yrityksen nimellä tai asentajatyypillä. Pudotusvalikosta voi valita asentajatyypiksi Aurinkolämpö, Aurinkosähkö, Biolämpö tai Lämpöpumppu.
xls) (2.1 MB) © Juha Laitila, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus Rankahakkeen kustannuslaskentaohjelma (xls) (83.5 KB) © Juha Laitila, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus Laskuri kuljetustapojen vertailuun: Hakerekkojen kustannusvertailu (xls) (656 KB) © Jarno Föhr & Kalle Karttunen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Asuinrakennusten energia Laskuri haketta, pellettejä