Siirry sisältöön

33 hakutulosta

Energiatehokas ilmastointi ja jäähdytys Ilmastointijärjestelmien energiatehokkuus on tärkeää etenkin niissä rakennuksissa joissa on ilmastointi eli jäähdytystä sisältävä ilmanvaihto- tai muu tilojen viilennykseen tarkoitettu järjestelmä.
Menetelmiä ja ohjeita energiatehokkuuden parantamiseen: Ammattikeittiöt Energiakatselmus ja -analyysi Höyry- ja lauhdejärjestelmä Ilmastointi ja jäähdytys Kylmäjärjestelmä Lämmönsiirto Paineilmajärjestelmä Puhallinjärjestelmät Pumppausjärjestelmät Sähkömoottorit Tehtaan tekninen eristys Teollisuuden ilmanvaihto Teollisuuden vaativat ilmanvaihtokohteet Teollisuuden uunit Tuotannon ylijäämälämpö
Suurennuslasin alla ovat paineilmajärjestelmän nykytila ja merkittävimmät energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät, joita ovat: käyttöympäristö (käytettävät laitteet, paineilman kokonaistarve, käyttöaika, painetaso) tuotanto ja jälkikäsittely (muun muassa painetasot, ohjaus-, säätö- ja ajotavat, kompressorien jäähdytys ja lämmöntalteenotto) jakelu (muun muassa vuodot) käyttökohteet (
Tutustu kulutusjouston mahdollisuuksiin, mikäli kotonasi on seuraavanlaista tekniikkaa: sähkölämmitys (myös lämpöpumput), käyttöveden lämmitys sähköllä, koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytys, sähköauto, kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys, sähkökiuas tai muu paljon sähköä kuluttava laite.
• Onko jäähdytys kytketty prosessiin? 4 Kaasujärjestelmät • Onko kulutusmittaukset toteutettu uuni-/poltinkohtaisesti? • Onko kulutusseuranta ajan tasalla? 5 Kuljetinjärjestelmät • Onko kuljettimien toiminta kytketty prosessiin? • Onko kuljetinaukot minimoitu? 6 Lämmöntalteenotto • Toimivatko lämmöntalteenottolaitteet tehokkaasti?
Kesäaikainen pientalon jäähdytys kuluttaa sähköä käyttötavasta riippuen yleensä noin 100–500 kWh vuodessa, jolloin käyttökuluja kertyy käyttötavasta riippuen noin 15–80 euroa*. *Käytetty sähkönhinta: 15,56 snt/kWh ( www.sahkonhinta.fi )
Laitteen sammuttaminen jo muutaman päivän ajaksi säästää enemmän energiaa kuin mitä uudelleen jäähdytys vaatii, etenkin jos mökille tultaessa ruuat ovat jo valmiiksi viileitä eikä niitä tarvitse jäähdyttää. Sammuttaminen ei vaikuta myöskään laitteen käyttöikään, sillä normaalistikin jääkaappi sammuttaa ja käynnistää itseään toistuvasti.
Jäähdytys lisää rakennuksen energiankulutusta ja syö säästöjä, joita lämmityskäytössä on mahdollisesti saatu talven aikana. Ilmalämpöpumppu ei sovellu rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, koska sen tuottama lämpöenergian määrä vähenee pakkasten kiristyessä.
Myös mahdollinen tilojen / prosessin koneellinen jäähdytys lisää ilmastoinnin energian kulutusta. Näissä kohteissa voi jo pienilläkin säätömuutoksilla olla saavutettavissa merkittäviä energiansäästöjä.