38 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Kannattavuuteen voidaan vaikuttaa hyvällä suunnittelulla ja oikealla mitoituksella.
Muutama vastaaja (2 %) ilmoitti rakentavana taloa parhaillaan, muutama (2 %) suunnitteli talonrakentamista parhaillaan ja 3 % vastaajista aikoi ryhtyä rakentamiseen mahdollisesti seuraavan viiden vuoden aikana. Loput vastaajat eivät osanneet sanoa (7 %). Vastaajilta kysyttiin myös, että mikäli he rakentaisivat itselleen talon, miten he suunnittelun ja rakentamisen toteuttaisivat.
Neljän henkilön kokoinen perhe asuu 120 m2:n talossa, jossa on suora sähkölämmitys.
Neljä henkinen perhe asuu 120 m2:n talossa, jossa on suora sähkölämmitys.
Lähde: Pekka Leppänen Esimerkki Esimerkkikohteen, Rannanpellon talo Suomusjärvellä, asuinpinta-ala on 155 m2 , bruttoala (ulkopintojen mukaan) 182 m 2 ja lämmitetty tilavuus 600 m 3 . Talossa asuu kaksi henkeä ja talo toimii perheen asuntona, kesäpaikkana ja etätyöpaikkana. Puun energiasta voidaan noin 50 % siirtää vesivaraajaan.
Neljän henkilön kokoinen perhe asuu 120 m2:n talossa, jossa on suora sähkölämmitys.
Yleisesti paneeli-investoinnin etenemisen päävaiheet ovat paneelien asennuksen kilpailutus, toimittajan valinta, järjestelmän suunnittelu ja rakennuttaminen. Suunnittelussa tulee varmistaa kattorakenteiden soveltuvuus paneelien asennukselle.
Hankkeessa asennettiin viiden taloyhtiön lämmönjakelujärjestelmään Oumanin valmistamat Lämmönvahdit, joiden arvioidaan supistavan talojen kaukolämpölaskua noin neljännesmiljoonan investointien elinkaaren aikana. Talot on rakennettu vuosina 1999-2001 ja niitä hoitaa Helsingin kaupungin omistama yhtiö Heka-Vuosaari Oy.
Suuremmissa taloissa (joissa on suurempi energiantarve) investointikin on suurempi. Vastaavasti saneerauskohteiden investointi on suurempi kuin uudistalojen kohdalla. Maalämpöinvestointi uuteen 150 m2:n taloon on noin 12 000-16 000 €.
Toisaalta auringon energiaa kannattaa hyödyntää myös passiivisesti lämpönä huomioimalla auringon säteilyn lämmitysvaikutus rakennusten suunnittelussa ja sijoittelussa, jolloin voidaan vähentää tilojen lämmitystarvetta. Tämä voidaan ottaa kunnan toiminnoissa huomioon niin oman rakentamisen suunnittelun ohjauksessa kuin rakennusvalvonnan uudisrakentajille antamassa ohjauksessa.