Siirry sisältöön

104 hakutulosta

Vanhan talon ilmanvaihto: Nyt vanhan talon painovoimainen ilmanvaihto lasketaan nyt siten, että ensin on runsas vuotoilma ja sitten määräyksen mukainen ilmanvaihto 0,4*m2 jne., kuten uuteenkin taloon. Vastaavasti uudet talot ovat tiiviitä; vuotoilmamäärä on pieni mutta koneellinen ilmanvaihto samansuuruinen kuin tuossa vanhassa talossa on laskennallisesti.
-/ilmastointikoneen ja ilmanvaihto-venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto​ Ilma-vesilämpöpumpun ja ilmalämpöpumpun kondenssiveden poiston toiminnan tarkastus ja ohjaus Katon lumikuorman (ja jääpuikkojen) tarkkailu, liukkauden torjunta Ilmalämpöpumpun / ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön tarkastus ja jäänpoisto​, jäänpoiston tarkastus.
Suomessa artikloiden lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien pakollisten tarkastusten sijaan hyödynnetään vaihtoehtoisia ja vapaaehtoisia toimia, joista Suomessa on hyvää kokemusta muun muassa Energiatehokkuussopimusten kautta.
Riittämätön ilmanvaihto johtaa sisäilman laadun heikentymiseen ja aiheuttaa pahimmillaan rakenteellisia vaurioita. Liian kovalla toimiva ilmanvaihto taas kuluttaa energiaa tarpeettomasti. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa imuroida säännöllisesti, ja ulkoyksikkö pitää puhtaana ulkopuolisista roskista, kuten lehdistä.
toimii (25.10.2021) Ilmanvaihto talvikuntoon puhdistuksella ja säädöllä (27.10.2021) Tarkkana talvella (1.11.2021) Kiinteistöt talvikuntoon pakkaskautta odotellessa – lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia (3.11.2021) Kesä 2021 – Tiedotteet Viilennä fiksusti (7.6.2021) YM ja Motiva: Energiatehokkuutta talotekniikan fiksulla käytöllä ja ylläpidolla (11.6.2021)
MOTIVA-ENERGIAKATSELMUSRAPORTTI Asuinkerrostalon energiakatselmus Esipuhe Sisällysluettelo Esipuhe 1 Yhteenveto energiankulutuksesta ja säästöpotentiaalista 1.1 Kohteen perustiedot 1.2 Katselmushetken energian ja veden hinnat (tariffit) 1. 3 Energiankulutus ja säästöpotentiaali 2 Lämpö 2.1 Lämmitys 2.2 Ilmanvaihto 2.3 Rakenteet 3 Sähkö 4 Vesi 5 Toimenpide-ehdotukset 5.1 Kiinteistön
Luku jakautuu alakohtiin Lämmitys, Ilmanvaihto ja Rakenteet. Säästötoimenpiteiden perustelut ja laskelmat käsitellään kappaleessa Toimenpideehdotukset. Lämmitys 2.1 Käsiteltävät asiat riippuvat osittain lämmön tuottotavasta (yleensä kaukolämpö tai esim. öljykattilalaitos).
Asuinrakennusten energian tai kokonaisenergian kulutusta laskettaessa on käytettävä ilmanvaihtokerrointa 0,5 1/h, jos suunniteltu ilmanvaihto ei ole tätä suurempi. Muiden kuin asuinrakennusten suunnitelmien laskelmissa on käytettävä ilmanvaihtokertoimena uudisrakentamisen vaatimukset täyttävää ar- voa, jos suunniteltu ilmanvaihto ei ole tätä suurempi.
Rakentamismääräyskokoelma ja taustamateriaalit D2 2012 – Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (309 KB) D3 2012 – D2 2012 – Rakennusten energiatehokkuus – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (435.3 KB) Huom!
Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki , Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki , Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni , Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot sekä maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen , Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen ohjaus Vesa Linja-aho , Vesa Linja-aho Tmi Ilmanvaihtoon