Siirry sisältöön

18 hakutulosta

Ohjauskeinot Energiatehokkuutta, uusiutuvan energian edistämistä ja ilmastoon vaikuttavien päästöjen vähentämistä voidaan ohjata sekä kansainvälisin että kansallisin keinoin. Euroopan unioni on asettanut jäsenmailleen yhteisiä tavoitteita energiankäytön tehostamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.
Kansallisilla ohjauskeinoilla toteutetaan muun muassa näiden direktiivien vaatimukset.
Perinteisesti päästöjä on rajoitettu hallinnollisin ohjauskeinoin, joita ovat muun muassa erilaiset määrärajoitteet ja ohjearvot. Taloudellisia ohjauskeinoja puolestaan ovat päästöverot, investointi- ja tuotantotuet sekä päästökauppa. Päästökaupassa on kysymys päästöoikeuksien kaupasta.
Korjausrakentamisen strategia Kuulemistilaisuus 11.2.2020 Mirja Tiitinen, Energiateollisuus ry Nykytilanne - Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset • Kaukolämpöön ja sähköön perustuvilla energiamuodoilla katetaan 79 % lämmön tarpeesta • Rakennuskohtainen biomassa 13 % -> Fossiiliset energialähteet 8 % Ohjauskeinot hiilineutraaliin lämmitykseen Ohjaus OK!
Näillä ohjauskeinoilla säädellään aurinkosähköjärjestelmien rakentamista, verkkoon liittämistä ja varmistetaan, että niiden asennus ja käyttö on turvallista. Osion muut artikkelit: Rakentaminen Turvallisuus Verkkoon liittäminen
Takuuhintajärjestelmä on yksi valtion ohjauskeinoista, joilla se voi vaikuttaa sähkön tuotantorakenteeseen. Sillä pyritään useimmiten lisäämään uusiutuvien tai kotimaisten energialähteiden käyttöä. Useissa EU:n jäsenvaltioissa on jo voimassa uusiutuvan energian syöttötariffeja. Niiden suuruus ja rakenne vaihtelevat maittain.
Keskeisiä ajureita aurinkoenergian lisääntyvälle käytölle ovatkin teknologinen kehitys, energiatehokkuuteen ja hiilidioksidista vapaaseen energiatuotantoon pyrkiminen sekä uusiutuvan energian ohjauskeinot. Aineiston Motivan verkkopalvelun Aurinkolämpö-sivuja varten kokosi Motivan projektiryhmä.
Motiva osallistuu uusien kiertotaloutta edistävien ohjauskeinojen kehittämiseen, muun muassa luomalla mallia materiaalitehokkuuden vapaaehtoisille sitoumuksille vaihtoehtona perinteiselle sääntelylle sekä kehittämällä kestävien julkisten hankintojen Green Deal -mallia.
Hinnoittelumekanismeja, eli taloudellisia ohjauskeinoja, on useita: polttoaine- ja autoverotus joukkoliikenteen subventiot eli tuet ruuhkamaksut tai tietullit pysäköintimaksut ja työsuhde-etujen verotus.