Siirry sisältöön

38 hakutulosta

Energiaoptimointi Teollisuuden hukkalämpöjen talteenottoratkaisut Bravida Finland Oy Hannu Halme puh. +358 449 700 625 hannu.halme@bravida.fi www.bravida.fi Avainsanat: Talotekniikan asennus Talotekniikan ylläpito ja huolto LVIS Rakennusautomaatio Valvomopalvelut Energiatehokkuus Energiaoptimointi Energiakatselmus Energiatodistus Energiakatsastus Lämpöpumppu Maalämpö Aurinkoenergia
Investointi on yleensä maalämpöä halvempi, mutta investointiero riippuu monesta asiasta. Toisaalta IVLP antaa selvästi vähemmän ilmaisenergiaa vuositasolla kuin maalämpö. Vuosihyötysuhde heikkenee mentäessä Etelä-Suomesta kohti Pohjois-Suomen kylmempiä lämpötilavyöhykkeitä.
Samuli Könkö, SuLVI ry (esitys ei saatavilla) Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki, Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki, Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni, Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot Maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen, Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen ohjaus
Geoenergia 4.6.1 Maalämpö Maalämpö (kalliolämpö ja pintamaalämpö) on tavallisin tapa hyödyntää geoenergiaa.
Maalämpö lämpökaivoineen on muutenkin yleinen ratkaisu suurissa uudiskohteissa. Suurin käytössä oleva pohjavesivarantoon perustuva lämpövarasto on Ruotsissa Arlandan lentokentällä, jossa kesän ylilämpö varastoidaan kentän alapuolella olevaan maanalaiseen järveen ja palautetaan sitten talvella lämpöpumpuilla lämmityskäyttöön.
Mutta tilanteessa, jossa esimerkiksi erillistalojen lämmitystapa on kaukolämpö, maalämpö tms. ja jolla lämmitetään yhtiön kaikki erillistalot, on vastuu energiatodistuksen hankinnasta taloyhtiöllä. Energiatodistuslain näkökulmasta koko rakennuksen kunnossapitovastuu ei ole siirtynyt osakkaalle, sillä lämmöntuotto tulee yhtiön kautta. 3.
Mikäli osoittautuu, että aurinkolämpöjärjestelmä syystä tai toisesta ei ole toteutuskelpoinen vaihtoehto, tulisi järjestelmä vaihtaa maalämpöön tai pellettijärjestelmään. Pellettijärjestelmän esteeksi saattaa muodostua siilon tilantarve.
Maalämpö- ja ilma-vesi -lämpöpumpuista löytyy malleja, joissa käytetään kahta kompressoria eri kylmäainekiertoineen. Kylmäaineet on valittu olosuhteiden mukaan niin, että tuloksena on lämpöpumppu, joka toimii kohtuullisella hyötysuhteella ja silti erittäin laajalla lämpötila-alueella.
Nollaenergiatalossa voidaan maalämpöä käyttävällä lattialämmityksellä saavuttaa tilojen lämmityksessä korkea hyötysuhde. Nollaenergiatalossa lämmitysenergian tarve on myös huomattavasti pienempi kuin niin sanotuissa normitaloissa.
Tyypillisesti uudispientaloissa hyödynnetään jo nyt joko kaukolämpöä tai lämpöpumppuratkaisuja (maalämpö-, ilma-vesi- ja poistoilmalämpöpumput).