382 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Sähköä hyvin saatavilla Sähkön saatavuus on Suomessa kansainvälisesti katsoen erinomaista. Sähköverkko kattaa koko maan, ja sähköä on tavallisesti Suomessa saatavissa aina. Sähkön toimitusvarmuus on hyvä, ja kesän 2010 ja talven 2011 myrskyjen aiheuttamat useamman tunnin ja jopa vuorokausien sähkökatkokset ovat hyvin poikkeuksellisia.
Suomessa sähkön alkuperätakuut myöntää kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n tytäryhtiö Finextra Oy. Kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisteriä ylläpitää Gasgrid Finland. Lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä toimii Energiavirasto, joka myös valvoo alkuperätakuulain noudattamista.
Sivuilla käydään läpi keskeistä pientuotantoa koskevaa lainsäädäntöä, lupia, veroja ja tukia sekä sähköverkkoon liittymiseen ja sähkön myyntiin liittyviä kysymyksiä. Mitä on sähkön pientuotanto? Pientuotannolle on useita eri määritelmiä. Ne pohjautuvat usein voimalan nimellis- tai maksimitehoon.
Sähkön varastointi Verkkoon kytkemättömissä järjestelmissä, esimerkiksi mökkipaketeissa, sähkön varastointi akustoon on miltei itsestään selvää, koska muuten sähköä ei olisi tarjolla lainkaan auringon laskettua (järjestelmät ilman aggregaattia).
Sähköä voidaan syöttää myös verkkoon, mutta tuotettu sähkö kannattaa kuitenkin pyrkiä hyödyntämään itse. Verkkoon voidaan syöttää vain vaihtosähköä, jolloin järjestelmään kuuluu myös invertteri.
Sähkön hankinta ja kulutus Sähkön kokonaiskulutus vuonna 2023 (ennakkotieto): 79,8 TWh 14,2 MWh / asukas Sähkön kokonaiskulutus vuonna 2022: 81,7 TWh 14,7 MWh / asukas Sähkön kokonaiskulutus oli 79,8 terawattituntia (TWh) vuonna 2023, mikä oli 2 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kotimainen sähkön tuotanto kasvoi 13 % ja sillä katettiin 98 % Suomen sähkön tarpeesta vuonna 2023.
Ota yhteys valitsemaasi sähkönmyyjään ajoissa ennen tuotannon aloittamista: Markkinoille tuotetulle sähkölle pitää löytää ostaja. Ota yhteyttä Milja Aarni asiantuntija +358 (0) 9 6122 5036 Lähetä sähköpostia
Paneelit saadaan tuottamaan sähköä mahdollisimman tehokkaasti pitämällä ne puhtaina esimerkiksi puiden lehdistä ja vähentämällä varjostuksia. Käyttäjä hyötyy aurinkovoimalan tuottamasta sähköstä eniten käyttäessään mahdollisimman suuren osan aurinkosähköstä itse ja syöttäessään mahdollisimman vähän sähköä valtakunnan verkkoon.
Kuva: iStockphoto Energiatehokkuuspalvelut kilpailutettiin sähkön hankinnan rinnalla Hansel kilpailutti vuonna 2010 sähkönhankintapalvelut, sähkön tuotannon ja energiatehokkuuden asiantuntijapalvelut valtionhallinnon organisaatioille. Valtionhallinnon ostamasta sähköstä pitäisi vuonna 2010 vähintään 30 prosenttia ja vuonna 2015 vähin tään 60 prosenttia olla uusiutuvaa sähköä.
Sähkö - perusvaatimukset Hankinnan kohde Hankitaan 50 prosenttia sähköstä uusiutuvista energialähteistä ja/tai tehokkaasta yhteistuotannosta.