11 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Henkilöautojen energiamerkintä on kansallinen sillä henkilöautojen energiamerkintädirektiivin sisällöstä ja voimaanastumisaikataulusta ei ole EU:ssa vielä sovittu. Henkilöautojen energiamerkintä otettiin käyttöön Suomessa 1.3.2010.
Rengasmerkintävaatimukset eivät koske nastarenkaita ja kitkarenkaiden märkäpitoluokitus ei kerro soveltuvuudesta suomalaisiin talviolosuhteisiin. 2021 uusitussa energiamerkinnässä on kuitenkin symbolit renkaille jotka täyttävät lumi- ja jääpidon vähimmäisarvot. Pohjoismaiden lumisille ja jäisille teille soveltuvista renkaista tulisi löytyä nämä merkinnät.
Tärkeimpiä energia- ja ilmastodirektiivejä ovat: Ekosuunnitteludirektiivi Energiatehokkuusdirektiivi (EED) Päästökauppadirektiivi Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi Uusiutuvan energian RED II -direktiivi Ihmisten arkipäivän toimintaa ohjaavat myös muun muassa energiamerkinnät, jotka perustuvat direktiiveihin.
Vertailun vuoksi on esitetty myös energiamerkinnässä käytettävä kylmän ilmaston säädata. Sodankylän sää on selvästi Helsingin ja energiamerkinnän säitä kylmempi.
Renkaiden energiamerkintä Renkaiden energiamerkintä kiinnittää kuluttajan huomion erityisesti renkaan energiankulutukseen ja märkäpitoon. Merkintä sisältää myös tiedon rengasmelusta. Kuluttajan kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että rengas on kompromissi, eivätkä kaikki ominaisuudet voi olla samalla renkaalla huippuluokkaa.
Ekosuunnitteludirektiivi pannaan kansallisesti täytäntöön lailla tuotteiden ekologiselle suunnittelulle ja energiamerkinnälle asetettavista vaatimuksista ja sitä täydentävällä valtioneuvoston asetuksella. Lisäksi laki sisältää energiamerkintää ja energiatehokkuutta sekä siihen liittyvää tarkastustoimintaa koskevat säädökset.
EU:ssa uusien renkaiden valintaa helpottaa energiamerkintä, jonka avulla kuluttaja voi vertailla eri renkaiden vaikutusta energiankulutukseen. Marraskuussa 2012 käyttöön otettava merkintä antaa myös vertailukelpoista tietoa renkaan märkäpidosta ja melusta.
Rengasmerkintä sisältää energiamerkinnän tyyppisen luokittelun (A-G) polttoainetaloudelle ja märkäpidolle sekä ohiajomelun desibeleinä. Keskivertohenkilöautolla yhden polttoainetalousluokan nousu alentaa kulutusta 0,1–0,2 litraa 100 kilometrillä.
Lue lisää 17.11.2023 Tee loppuvuoden laiteostoksista kestävämpiä huomioimalla energiamerkintä Marras-joulukuussa kaupoissa on paljon alennuksia, ja moni kuluttaja suuntaa myös elektroniikka- ja kodinkonekaupoille. Vastuullinen kuluttaja tarkastaa laitteen energiamerkinnän ennen hankintapäätöstä, tuli laite sitten itselle tai lahjaksi.
Syksyllä laadittiin ja julkaistiin tiedote kestävämmistä hankinnoista energiamerkintä huomioiden.