Siirry sisältöön

10 hakutulosta

Vedenkulutus Suomalaisten vedenkäyttöä tutkittiin Motivan ja Työtehoseuran toimesta Kestävä veden käyttö -projektissa vuosina 2019–2020. Tutkimuksessa vedenkäyttöä selvitettiin mittaustietojen, kyselytutkimuksen ja kulutustaan tarkemmin seuraavan ryhmän perusteella.
Litraa henkilöä kohti vuorokaudessa % alle 50 l/hlö/vrk 7 50 – 99 l/hlö/vrk 41,8 100 – 149 l/hlö/vrk 34,7 150 – 199 l/hlö/vrk 11 200 – 299 l/hlö/vrk 4 300 l/hlö/vrk tai enemmän 1,5 *) Tiedot perustuvat Motivan koordinoimaan Kestävä vedenkäyttö -hankkeeseen. Kotitalouksien vedenkäyttöä selvitettiin mittaustiedolla, vedenkäyttökyselyllä sekä vedenkäytön seurannalla.
Selvitä mistä johtuu vedenkäytön kasvu, näin voit havaita piileviä vesivuotoja ja osaat reagoida kasvaneeseen vedenkäyttöön. Ota käyttöön teknisiä vettä säästäviä ratkaisuita, esimerkiksi kosketusvapaat hanat ja virtaamien rajoittimet auttavat säästämään vettä. Ota käyttöön vesivuotojen havaitsemiseen kehitettyjä älyvesimittareita.
Tämä johtuu lämpimän käyttöveden käytöstä, jolloin osa lämmityskuluista kuuluu vedenkäytön kustannuksiin. Kun huomioidaan myös lämpimän käyttöveden lämmitys, niin vedenkäytön osuus keskimääräisistä hoitokuluista on 13–15 prosenttia. On tärkeää tutustua oman taloyhtiön hoitokuluihin ja verrata niitä vastaavan tyyppisten taloyhtiöiden tietoihin. Mistä lämmityslasku muodostuu?
Miten voin pienentää vedenkäyttöäni? Jokaisen asukkaan vedenkäyttötottumuksilla on suuri merkitys taloyhtiön kokonaisvedenkulutukseen. Vedenkäyttöä voi asukkaana pienentää seuraavasti: Suihkussa kuluu huomaamatta merkittävä määrä vettä ja lämmitysenergiaa. Suihku kannattaa sulkea esimerkiksi saippuoimisen ajaksi.
Sähkönkulutukseen vaikuttavat: asunnon lämmitys ja vedenkäyttö, pientalon koko ja kunto, ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmän ikä sekä ohjausjärjestelmä ja automatiikka. Taulukko. Esimerkkejä hyvästä energiankulutuksen tasosta erilaisissa sähkölämmitteisissä pientaloissa, kWh/vuosi.
Sähkölaitteet ja vedenkäyttö: Sammuta sähkölaitteet, joita et välttämättä tarvitse. Siirrä saunavuoro toiseen iltaan tai lämmitä ainakin sähkösauna vasta myöhään illalla. Sauno nopeasti. Laita kiuas pois päältä heti saunomisen jälkeen. Vältä runsaan lämpimän veden käyttöä. Pese vain välttämättömät koneelliset astioita ja pyykkejä. Ajasta koneet myöhään iltaan tai yöhön.
Voidaan seurata kuinka toteutetut energian- ja vedenkäytön säästötoimenpiteet vaikuttavat kulutukseen. Saadaan perusteet käyttökustannusten budjetointiin. Huoltokirja Nykypäivänä huoltokirja on useimmiten kiinteistökohtaisesti sähköiseen muotoon laadittu tiedostokokonaisuus.
Muuten autotallien vedenkäyttö sisällytetään sopivalla tavalla vuokraan/autotallivastikkeeseen. Taloyhtiöön asennettiin huoneistokohtaiset vesimittarit v. 2021 lopussa. Täytyykö taloyhtiön alkaa laskuttaa vedestä mittarilukemien mukaan heti vai voiko tämän aloittaa esim. 6 kk vesimittareiden käyttöönoton jälkeen?
Veden lämmityksen mallinnuksessa kuvattiin vedenkäyttö kyselylomakkeen kysymysten avulla. Lomakkeessa oli peseytymistiheyttä koskeva kysymys (suihkujen ja kylpyjen määrä) ja sekä kysymys astianpesun tavasta (koneella, käsin).
1