Siirry sisältöön

82 hakutulosta

Millainen on energiatehokas pientalo? Energiatehokkaan kodin ominaisuuksia ovat: Energiatehokas talo kuuluu energialuokkaan A. Rakentamismääräykset edellyttävät uudelle talolle vähintään luokkaa B. Energiatehokkaan talon rakentaminen on taloudellisesti kannattavaa. Energiatehokkuusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin ja parantavat talon jälleenmyyntiarvoa.
Energiatehokas pientalo Energiankulutus kannattaa ottaa tarkasteluun aina, kun suunnittelet talosi laiteuusintoja, remontteja ja kunnostamista.
Tässä osiossa käydään läpi asioita, joihin rakennushankkeen eri vaiheissa on syytä erityisesti kiinnittää huomiota, kun tavoitteena on energiatehokas pientalo. Pientalon rakentaminen koostuu: hankesuunnittelusta, talon teknisestä suunnittelusta ja varsinaisesta rakennusvaiheesta.
Tällä hetkellä rakennettavat rakentamismääräysten mukaiset uudet pientalot sijoittuvat yleisimmin luokkaan B. Uudemmalle olemassa olevalle pientalolle luokka C tai D on aivan tavanomaista, vanhemmilla taloilla luokka voi olla E-G.
Pientaloissa lisäeristäminen on perusteltua esimerkiksi silloin kun vanhan puulla, rappauksella tai mineriittilevyillä, eli asbestisementtilevyillä, verhoillun talon pinta puretaan ja korvataan uudella pinnoitteella.
Pientalon energiaremontit Pientalon kunnosta vastaa aina omistaja. On tärkeää ylläpitää talon huoltokirjaa sekä laatia säännöllisesti päivitettävä pitkän aikavälin suunnitelma talon kunnossapidosta (PTS). Nämä yhdessä auttavat kodin energiatehokkuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden ylläpidossa ja parantamisessa koko sen käyttöiän ajan.
1970-luvun pientalon vaiheistettu energiaremontti Seuraavassa on esitetty esimerkki öljylämmitteisen 1970-luvulla rakennetun pientalon vaiheistetusta energiaremontista, jossa muutetaan ensin lämmitysmuoto ja myöhemmin tasakatto harjakatoksi.
2000-luvun sähkölämmitteisen pientalon energiaremontti Korjaussuunnitelmassa toteutetaan 2000-luvulla rakennetun sähkölämmitteisen pientalon energiaremontti, jossa pysytään huonekohtaisessa sähkölämmityksessä, mutta likimain puolitetaan laskennallinen ostoenergiankulutus pitkällä aikavälillä.
Taloautomaatio pientaloissa Automaation avulla voidaan laskea huonelämpötiloja, hidastaa ilmanvaihtoa, sulkea pistorasiat ja valaistus poissaolon ajaksi sekä nostaa lämmöt ja palauttaa ilmanvaihto etäohjauksella ennen kotiintuloa.
Raportissa on esitetty yksityiskohtaisiin simulointeihin perustuvia tuloksia ominaisuuksiltaan erityyppisille ilma-ilmalämpöpumpuille erilaisen lämmöntarpeen omaaviin pientaloihin. Tarkasteltavina pientaloina olivat Cost optimal -hankkeessa esitellyt nykyistä rakentamistapaa edustava kaksikerroksinen pientalo ja vanhaa rakennuskantaa edustava yksikerroksinen pientalo.