Siirry sisältöön

54 hakutulosta

Varmista aina, että taloyhtiöllä on pääsy varmuuskopioihin. Kun järjestelmää päivitetään, myös päivitykset pitää muistaa dokumentoida. Samalla on syytä päivittää aiheeseen liittyvät dokumentit, sillä dokumentoimatta jätettyjen muutosten selvittely jälkikäteen voi olla hankalaa ja aikaa vievää.
Taloyhtiön yleisissä tiloissa ja piha-alueella tyypillinen tapa on ohjata valaistusta liiketunnistuksella: valot syttyvät, kun lähellä havaitaan liikettä, ja sammuvat tietyn ajan kuluessa liikkeen lakkaamisesta. Piha-alueella valaistusta voidaan ohjata myös hämärä- tai kello-ohjauksella.
Joidenkin laitteiden tai järjestelmien asennukseen tarvitaan ammattipätevyyksiä ja lupa esimerkiksi taloyhtiöltä. Hankinnan yhteydessä tulee sopia myös kunnossapitovastuista. Kuva. Automaation erilaisia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia suurissa asuinrakennuksissa. (Kuva aukeaa isommaksi hiirellä klikkaamalla.) Piirros: Tiina Paju
Taloyhtiön ja pientalon pitkän aikavälin suunnittelussa kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia rakennukselta tulevaisuudessa halutaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua.
Aiemmin taloyhtiö on tyypillisesti omistanut kiinteistön kaukolämpölaitteiston, jonka korjaus- ja uusimisvastuu ovat omistajalla. Yhä useammin moni lämpöyhtiö tarjoaa vaihtoehtona laitteiston hankintaa palvelumallilla, jolloin laitteisto jää palveluntarjoajan vastuulle ja taloyhtiö maksaa vain palvelusta.
Aikatauluta ja budjetoi lämmönjakokeskuksen uusinta taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS). Näin varmistat, että laiteuusinta on budjetoitu ja aikataulutettu oikea-aikaisesti suhteessa muihin korjauksiin ja saneerauksiin.
Kerrostaloasukkaana vastaat itse asuntosi sähkönkulutuksesta ja taloyhtiön kautta yhteisesti lämmityksen, veden ja kiinteistösähkön kulutuksesta. Jos asut pientalossa, energiankäytön tehostaminen on sataprosenttisesti omissa käsissäsi. Tunne kulutuksesi ja aloita sähkön säästäminen Sähkön säästö onnistuu, kun tietää oman kulutuksensa ja tunnistaa säästömahdollisuutensa.
Taloautomaatio Taloyhtiön pitkän aikavälin suunnittelussa kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia rakennukselta tulevaisuudessa halutaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua.
Lukituksesta on hyötyä etenkin taloyhtiön yhteisissä tiloissa, kun käyttöoikeudet yhdistetään tilavarausjärjestelmän kanssa. Sähköisiin lukkoihin voidaan antaa myös kertakäyttöisiä koodeja esimerkiksi tavarantoimitusta varten. Saatavilla on myös paristokäyttöisiä sähkölukkoja, jotka voidaan asentaa täydentämään nykyisiä lukkorunkoja.
Taloyhtiöissä toimenpiteen tekee huoltoyhtiö. Lämmityskauden ulkopuolella kierrä termostaattia edestakaisin ääriasennosta toiseen pari kertaa kuukaudessa, se ehkäisee osaltaan jumiutumista. Älä peitä patterin termostaatteja paksuilla verhoilla tai huonekaluilla.