33 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Remonttien suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen varsinaista toteutusta. Suunnittelussa täytyy huomioida toimenpiteiden keskinäiset yhteydet ja mahdolliset varaukset tuleville toimille.
Energiatehokkaan talontekijän muistilista Kun suunnittelet energiatehokkaan talon rakentamista, kiinnitä huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: Tee perheesi tarpeita vastaava talo: Hyvä suunnittelu tehostaa tilankäyttöä ja sujuvoittaa asumista. Ylimääräiset neliöt ja kuutiot lisäävät rakentamiskustannuksia ja energiankulutusta.
Vesi- ja viemärilaitteet Käyttövesijärjestelmän suunnittelu ja toteutus kuuluu pätevöityneiden LVI-ammattilaisten tehtäviin. Hyvällä suunnitelmalla ja toteutuksella taataan hyvä juomaveden laatu ja vältytään kosteusvahingoilta. Vesipisteille nousevat putket kannattaa sijoittaa talon vaipan sisäpuolelle, ei rakenteiden sisään.
Nykyaikainen automaatiojärjestelmä helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja voi myös vaikuttaa positiivisesti talon jälleenmyyntiarvoon. Mistä aloittaa taloautomaatiojärjestelmän hankinta? Ennen suunnittelua ja järjestelmän hankintaa kannattaa miettiä, mitä halutaan automatisoida.
Työmaa Rakentamisvaihe on vähintään yhtä tärkeä vaihe energiatehokkaan talon toteuttamisessa kuin hyvä suunnittelu. Huolellisella toteutuksella voidaan vaikuttaa rakennuksen energiankulutukseen. Esimerkiksi hyvään ilmatiiveystasoon päästään käytännössä ilman lisäkustannuksia, kun käytetään mietittyjä rakenneratkaisuja ja työt, esimerkiksi ilmasulun asentaminen, tehdään huolella.
Taloautomaatio on järkisijoitus myös vanhempiin taloihin. Taloyhtiön ja pientalon pitkän aikavälin suunnittelussa kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia rakennukselta tulevaisuudessa halutaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua.
Talo on 1980-luvun alussa rakennettu, yksitasoinen ja lisäeristetty. Pinta-ala on 120 m 2 . Talossa on vesikiertopatterilämmitys, ilmalämpöpumppu, puuhella ja takka. Sähkönkulutus noin 22 000 kWh vuodessa. Sähkö kuluu suurimmaksi osaksi veden lämmitykseen kolmen kuutiometrin varaajassa.
Nelikerroksisessa talossa on 30 asuntoa. Patteriverkoston perussäätö tuli ajankohtaiseksi, kun eri puolilla taloa sijaitsevissa huoneistoissa oli pidempään ollut talvikaudella selvästi muita korkeammat sisälämpötilat (jopa 25°C). Joidenkin asuntojen lämmityspatterit eivät edes lämmenneet.
Suunnittelussa, toteutuksessa ja käyttöönotossa on varmistettava ilmanvaihdon tasapainotus haitallisten paine-erojen välttämiseksi sekä kanavistojen hyvä eristys energiahukan ja kondenssiongelmien välttämiseksi. Myös rakennuksen ilmanpitävyyteen on hyvä kiinnittää huomiota ja parantaa ilmanpitävyyttä mahdollisuuksien mukaan ilmanvaihtoremontin yhteydessä.
Vinkkejä energiaremonttiin ja hankintoihin Säästöä voi hakea säätölaitteiden uusinnalla, taloautomaatiolla, lämmitysmuodon valinnalla ja talon rakenteellisella energiaremontilla. Kannattaa kuitenkin miettiä askelmerkit selviksi ennen kuin laitat nimen tilauspapereihin. Lue myös lyhyet vinkit remonttihankinnan onnistumiseen. Mikä on talon keskeisin säästötoimi?