Siirry sisältöön

24 hakutulosta

Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki, jossa ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen. Lue lisää: Ikkunoiden energialuokitus
Näköpiirissä on myös, että kiinteistöjen lämmitystarve tulee pienentymään ja jäähdytystarve kasvamaan energiatehokkaan rakentamisen myötä. Tähän muutokseen pystytään vastaamaan kevytkaukolämpöverkon ja kaukokylmän avulla. Uusiutuvan energian ratkaisuja Kaukolämmön tuotannossa on otettu usealla paikkakunnalla käyttöön lämpöpumppuja.
Tilojen lämmitystarvetta aiheuttavat lämpöhäviöt rakenteiden, kuten yläpohjan ja seinien kautta, sekä ilmanvaihdon kautta poistuva lämmin ilma. Ilmanvaihto Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen.
Tilojen lämmitystarvetta aiheuttavat lämpöhäviöt rakenteiden, kuten yläpohjan ja seinien kautta, sekä ilmanvaihdon kautta poistuva lämmin ilma. Taloyhtiössä kannattaa seurata eri tilojen huonelämpötiloja, jotta tiloja ei lämmitetä liikaa. Lisäksi lämpötiloja seuraamalla on mahdollista havaita vikaantuminen lämmitysjärjestelmässä.
Vesikeskuslämmitysjärjestelmän säätäminen ja tukilämmitysmuodot Säädöillä ja eristyksellä lämmitystarve kuriin • Ylä- ja alapohjan sekä ulkoseinien lisäeristys • Ikkunoiden ja ovien uusiminen sekä tiivistys • Ilmanvaihtokanavien ja läpivientien eristys • Ilmanvaihdon puhallintehon ja venttiilin säätö • Lämminvesivaraajan asetusarvojen säätäminen mahdollisimman alas ja varaajan lisäeristäminen
Kannattaako sitä pitää päällä kesällä, kun lämmitystarvetta ei ole? Vastaus: Kosteiden tilojen lattialämmityksen tehtävä on mukavuustekijöiden lisäksi kuivattaa lattia, jotta vältetään kosteusvaurioilta. Lämmitystä kannattaa siis käyttää myös kesäaikaan, erityisesti silloin kun ulkoilma on kosteaa.
Kohteessa on ilma-vesilämpöpumpulla tehtävää lämmitystarvetta myös kesäaikana, koska kellarikerroksessa sijaitsevat oleskelu- ja suihkutilat vaativat kosteuden hallinnan vuoksi pientä lämmitystä myös kesäaikaan. Kellarikerros on samassa lämmityspiirissä yläkerran kanssa ja termostaatit pidetään yläkerrassa kesäaikaan kiinni-asennossa.
Matalammilla sisäänpuhalluslämpötiloilla huonelämmittimien lämmitystarve lisääntyy eli ne alkavat Viihtyvyydelle ja ilmanvaihdon toiminnalle paras tilanne on, kun sisäänpuhallusilman lämpötila on joitakin asteita huonelämpötilaa alhaisempi. Näin tuloilma sekoittuu hyvin huonetilan oleskeluvyöhykkeellä.
Suunnittelussa ja valinnassa huomioitavia seikkoja ovat muun muassa: rakennuksen lämmitystarve esimerkiksi öljyn- tai maakaasunkulutuksen sekä mahdollisten tukilämmitysmuotojen pohjalta arvioituna lämmönjakojärjestelmän kunto ja mahdollinen saneeraustarve teknisen tilan lämmityksen sekä ilmanvaihdon ja hormin toiminta öljy- tai maakaasukattilan poistuessa tai sen käytön jäädessä vähäiseksi
Lämmön säätökäyrä Rakennusten lämmitystarve riippuu ulkolämpötilasta – kylmempinä päivinä tarvitaan enemmän lämpöä kuin leudompina. Lämmitystä säädetään yleisimmin säätökäyrän avulla. Pakkasilla lämmitysjärjestelmään virtaa siis kuumempaa ja leudolla ilmalla viileämpää vettä. Säätökäyrä on kiinteistökohtainen.