Siirry sisältöön

27 hakutulosta

Lue lisää >> Käyttövesi: Säästöä käyttötapoja muuttamalla ja käyttövesivaraajan säädöillä.
Varaajalla lämmitetään myös käyttövesi. Varaaja lämpiää yösähköllä. Lisälämmityksenä on poltettu myös puuta takassa ja kiukaassa. Kannattaako nykyinen varaaja säilyttää vai olisiko maalämpö tai ilma-vesi -lämpöpumppu parempi vaihtoehto? Miten lämmin käyttövesi kannattaa tuottaa, sähköllä erikseen vai lämmityksen yhteydessä?
Aseta varaaja jatkuvalle käytölle tai nosta lämpötilaa, jos lämmin käyttövesi loppuu normaalikäytössä. Tulisijan hyödyntäminen Edellyttää puiden varastointimahdollisuutta sekä aikaa ja halua puulämmittämiseen. Ilmalämpöpumppu – hankinta ja käyttö Sopii suoran ja vesikiertoisen sähkölämmityksen rinnalle.
Lämmin käyttövesi ja saunominen Muistakaa energiatehokkaan saunomisen säännöt. Ripeästi saunaan, tiiviit saunavuorot ja malttia löylyihin. Saunavuorot kannattaa keskittää, jotta kiuasta ei tarvitse turhaan pitää lämpimänä. Taloyhtiön saunaa ei tarvitse lämmittää tulikuumaksi: 70-80 astetta riittää.
Käyttövesi lämpenee noin 20 vuoden ikäisellä 300 litran varaajalla. Rakennukseen teetettiin energiatodistus samana vuonna ennen tulisijan asennusta. Energiatodistuksessa rakennus on E-energialuokkaa, E-luku on tarkemmin 369 kWhE/m 2 vuodessa ja laskennallinen sähkön ostoenergiankulutus on 20 950 kWh.
Lämmin käyttövesi maksaa. 15 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa kun 5 minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon. Oletuksena energian hinta 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 eur/m 3 .
Vastaus: Käyttövesi kannattaisi mieluiten lämmittää aurinkolämmöllä ja vasta toissijaisesti aurinkosähköllä. Aurinkosähköä kannattaa muuttaa lämmöksi lähinnä silloin, kun sille ei ole muuta käyttökohdetta sillä hetkellä. Aurinkosähkö kytketään talon sähkökeskuksen yhteen vaiheeseen tai nykyään yleisimmin kaikkiin kolmeen vaiheeseen.
Kompressorin avulla voidaan tyypillisesti lämmittää lämmitys- ja käyttövettä +55C:een saakka, mutta lisälämpö on tuotettava sähkövastuksilla. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu paremmin lattialämmitykselle kuin vesikiertoiselle patteriverkostolle. Kovimmilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu saattaa myös sammuttaa itsensä, joten jokin rinnakkainen lämmitysjärjestelmä tulee olla.
Lämmitysjärjestelmän tavoite on tuottaa kaikissa olosuhteissa mukava ja riittävä lämpö rakennuksen tiloihin sekä lämmin käyttövesi. Kaukolämpöenergiaa kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti niin, että energiankulutus ja tehontarve ovat mahdollisimman pienet.
Esimerkiksi se, miten paljon asukkaat kuluttavat lämmintä käyttövettä, tuulettavat tai säätävät sisälämpötilaa. Lisääntyvä ja monimutkaistuva talotekniikka edellyttää säästöjen syntymiseksi asiantuntevaa valvontaa, ylläpitoa ja ennakoivaa huoltoa. ”Energiaremontin jälkeen on tärkeä huomioida myös asukasviestintä ja varmistaa, että järjestelmät toimivat niin kuin on suunniteltu.