45 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Neljä tärkeintä asiaa lämpöpumppujärjestelmän hankinnassa: tarveselvitys ja kannattavuusselvitys, hankesuunnittelu, urakan valvonta, ja järjestelmän toimivuuden varmistaminen, käytön opastus, käytönaikainen seuranta ja optimointi.
Lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota hankinta- ja käyttökustannusten lisäksi ympäristöystävällisyyteen, käytön vaivattomuuteen sekä energiakustannuksiin nyt ja tulevaisuudessa. Täydentävät lämmitysjärjestelmät toimivat varalämmönlähteenä ja pienentävät ostoenergian tarvetta. Oheisilla alasivuilla käsitellään eri lämmitysjärjestelmävaihtoehtoja.
Ratkaisuna voi olla uusien korvausilmaventtiilien asentaminen ja/tai tuloilmaikkunoiden hankinta. Ikkunoiden vaihdon yhteydessä voidaan parantaa myös muun ikkunarakenteen – ikkunan ja seinärakenteen välistä – eristystä ja tiiviyttä. Varmista uusien ikkunoiden energiatehokkuus Uusia ikkunoita hankittaessa kannattaa huomioida myös ikkunoiden energiatehokkuus.
Mieti hankinta- ja käyttökustannusten lisäksi järjestelmän ympäristövaikutuksia. Sähkö- ja LVI-suunnittelijoiden asiantuntemusta kannattaa hyödyntää lämmitysjärjestelmän valinnassa. Ammattilaisen suunnittelema lämmitysjärjestelmä toimii luotettavasti ja tarjoaa tasaiset lämpöolot energiatehokkaasti. Päälämmitysjärjestelmää voidaan täydentää esimerkiksi tulisijoilla.
Käyttövesivaraajan uusiminen aurinkolämpöjärjestelmää varten heikentää hankinnan kannattavuutta merkittävästi. Tässä esimerkissä varaajassa on paikka aurinkolämmölle valmiina. Ikkunoilla ja ovilla on esitettynä uusimisen ajankohtana vielä paljon teknistä käyttöikää jäljellä. Saavutettava energiansäästö voi olla luokkaa 3500 kWh.
Hankintaan kannattaa pyytää rohkeasti ja hyvissä ajoin apua puolueettomalta asiantuntijalta. Lisätietoa taloautomaatiosta: Taloautomaatio pientaloissa
Kaukolämmön hankinta ja yhteistuotannon osuus vuosina 2000-2019. (Lähde: Energiateollisuus ry) Kaukolämmön polttoaineena käytetään pääasiassa maakaasua, kivihiiltä, turvetta ja puuta. Puusta tuli kaukolämmön merkittävin polttoaine vuonna 2013. Suurin osa puupolttoaineesta on metsähaketta. Kuva 2.
Urakoitsijoiden hankkiminen: Pääsuunnittelijaa ja vastaavaa mestaria kannattaa hyödyntää urakoitsijoiden hankinnassa. Urakkasopimukset kannattaa tehdä huolella ja aina kirjallisena. Sääolot: Huomioi sääolot rakennustarvikkeiden varastoinnissa – erityisesti eristemateriaalit tulee suojata huolellisesti kastumiselta.
Suunnittele myös puun hankinta ja varastointi Puulämmitys vaati asukkailta enemmän työtä kuin muut lämmitystavat. Pientalon vuotuinen puupolttoaineen tarve on noin 20 pinokuutiometriä. Puulämmitystä harkittaessa on syytä miettiä etukäteen mistä polttoainetta hankitaan ja missä sitä säilytetään talossa tai tontilla. Puuta voidaan toki hankkia vuoden mittaan useammassa erässä.
Vinkkilista taloautomaation hankintaan Toimiva taloautomaatiojärjestelmä huolehtii siitä, että kotona on mukavaa, vaivatonta ja turvallista asua. Taloautomaatio ei ole vain uudisrakentajien juttu – sitä kannattaa harkita myös vanhoissa taloissa. Miksi kodintekniikka kannattaa automatisoida?