19 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Ikkunoiden energiatehokkuus Parhaimmat A++ -energialuokan ikkunat ovat energiatehokkaampia kuin 1960-luvun talon alkuperäinen seinärakenne. Uusi ikkuna voi parhaimmillaan olla 10 kertaa energiatehokkaampi kuin vanha. Lasilta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia ja ikkunoissa voi olla suuria mallikohtaisia eroja.
Lämmönjakokeskuksen uusinnan yhteydessä kannattaa aina tarkistaa lämmitysjärjestelmän tilanne ja mitoitus sekä optimoida kiinteistön lämmitysjärjestelmän energiatehokkuus. Järkevän energiankäytön pitäisi olla osa kiinteistön jatkuvaa ylläpitoa ja asumistapaa. Uusinnan yhteydessä valitaan ja päätetään tilojen tavoitelämpötilat.
Varmista uusien ikkunoiden energiatehokkuus Uusia ikkunoita hankittaessa kannattaa huomioida myös ikkunoiden energiatehokkuus. Markkinoilla on noin 1 500 energialuokituksen saanutta ikkunaa, joiden energiatehokkuutta on helppo vertailla energiamerkinnän avulla.
Energiatehokkuus voidaan saavuttaa rakenteellisin tai teknisin keinoin, kustannustehokkuutta painottaen. Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti toimivat rakenteet. Näistä tekijöistä ei saa tinkiä energiatehokkuuteen pyrittäessä. Energiatehokas talo on ammattilaisten suunnittelema.
Energiatehokkuus korjaushankkeissa Suurimmassa osassa korjaushankkeita on mahdollista ottaa huomioon energiatehokkuuden parantaminen.
Eri urakoista vastaaville on tehtävä selväksi tavoitteena oleva energiatehokkuus, johon päästään huolellisella rakentamisella. Lopputulokseen vaikuttavat muun muassa työmaan organisointi, aikataulut, olosuhteet, tekijöiden osaaminen ja asenne sekä työmaan valvonta. Hyvä ilmanpitävyys on ehdoton edellytys rakennettaessa matala- tai passiivienergiataloa.
Energiatodistuksen tavoitteena on myös nostaa energiatehokkuus yhdeksi rakennusten suunnittelukriteeriksi. Energiatodistus on laskennallinen. Rakennuksen energialuokitus pohjautuu laskettuun energiatehokkuuden vertailulukuun eli E-lukuun.
Tietokoneiden ja viihde-elektroniikan energiatehokkuus on parantunut, mutta laitteita on yhä enemmän. Vanha televisio tai pöytämallinen tietokone saattaa olla yllättävä energiasyöppö. Erityisesti isompien viihdelaitteiden hankinnassa on järkevää selvittää käytönaikainen ja lepotilan energiankulutus.
Samalla talon energiatehokkuus paranee. Pientaloissa ilmavuotoja on eniten katon ja seinien liitoksissa sekä ovissa ja ikkunoissa. Katon ja seinien liitosten vuodot ovat yleensä vaikeasti korjattavissa, koska ne ovat piilossa rakenteiden sisällä. Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on helpompaa ja voi vähentää lämmityskuluja merkittävästikin – lähtötilanteesta riippuen.
Viihdelaitteiden käytön energiatehokkuus on käyttäjän käsissä. Suomessa säästettäisiin arviolta noin 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran energiaa, jos suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kahdeksaksi tunniksi joka päivä.