Siirry sisältöön

16 hakutulosta

Ilmanvaihdon ohjaus ja sisäilman olosuhteet Ilmanvaihdon tarpeenmukainen säätö säästää energiaa tinkimättä sisäilman laadusta. Myös talon rakenteet pysyvät kunnossa. Hyviä ilmanlaadun perusmittareita ovat ilman lämpötila, kosteus ja hiilidioksidipitoisuus. Asuntokohtainen ja keskitetty ilmanvaihto mahdollistavat erilaisia ohjausratkaisuja.
Ilman epäpuhtaudet Sisäilman laatuun vaikuttavat ilmassa olevien epäpuhtauksien määrä, kuten hiilidioksidi, leijuva pöly ja erilaiset allergeenit. Epäpuhtauksien määrä vaihtelee sisäilmassa ajallisesti ja niitä kulkeutuu sisälle ulkoilmasta tai syntyy tilassa tapahtuvasta toiminnasta, kuten uloshengityksestä, ruoanlaitosta ja kynttilän poltosta.
Säätämällä esimerkiksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa mittaustietojen perusteella, voidaan saavuttaa aina tarpeenmukaiset olosuhteet ja hyvä sisäilman laatu. Samalla säästyy energiaa. Kun energiankulutustiedot tuodaan käyttäjän nähtäväksi, jo pelkkä tietoisuus niistä voi johtaa energiaa säästäviin muutoksiin kulutustottumuksissa.
Siirrettävät ilmastointilaitteet ja kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput: Sekä siirrettävät ilmastointilaitteet että kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput jäähdyttävät kompressorin avulla sisäilmaa. Siirrettävien mallien teho kompressorin päällä ollessa on yleensä 0,8–1,5kW mallista riippuen.
Automaatio auttaa järjestelmien ohjaamisessa, jotta halutut olosuhteet saavutetaan ilman turhaa energiankulutusta tai sisäilma- ja kosteusongelmia. Automaatiolla onkin merkittävä vaikutus rakennusten energiankulutukseen. Tässä sisällössä kiinteistöautomaatiolla viitataan taloteknisten järjestelmien kokonaisvaltaiseen ohjaukseen.
Ongelmana on myös ulkoilmasta sisäilmaan kulkeutuvat epäpuhtaudet. Ongelmia aiheuttavat usein väärät ilmanvaihdon käyttöajat ja -tehot ja puutteelliset siirto- ja korvausilmareitit. Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin.
Hiilidioksidipitoisuuden ja lämpötilan ohella koettuun sisäilman laatuun vaikuttaa ilmankosteus. Sen mittaaminen on yleistä toimistorakennuksissa, mutta on yleistymässä myös asuinrakennuksissa. Huoneistossa voidaan havainnoida myös läsnäoloa tai liikettä.
SÄÄDÄ JA KÄYTÄ Ilmanvaihto Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennukseen terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Asuinrakennuksen ilmanvaihto järjestetään siten, että ulkoilma tuodaan oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin ja ilmaa poistetaan tiloista, joissa epäpuhtauksia pääasiassa syntyy, kuten keittiöstä, WC:stä, pesu- ja kylpyhuoneesta sekä vaatehuoneesta.
Lisäksi ilmanvaihto poistaa mahdollisia sisäilmaan kerääntyviä epäpuhtauksia, jotka voivat olla peräisin esimerkiksi rakenteista ja maaperästä. Ohje on todennäköisesti yleispätevä ja sillä pyritään riskien minimoimiseen. Sisäilman laadulle on suurempi riski pysäyttää ilmanvaihtokone, kuin pitää se käynnissä. 3.
Rakennusten ei tulisi olla ylipaineisia missään tilanteessa ainakaan pitkiä aikoja, koska tällöin sisäilman sisältämä kosteus saattaa aiheuttaa ongelmia rakenteiden vuotokohdissa.