12 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Hyötykäyttö Lauhdelämpö Kylmäjärjestelmä Kauppa Energiatehokkuus Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto Laskentaohje 04/2012 Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto Laskentaohje 2 Lukijalle Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenoton laskentaohje on suunnattu taloteknisille suunnittelijoille, rakennuttajille
KYTE-analyysi auttaa löytämään toimet, joiden avulla kaupan kylmälaitteiden sähkönkulutuksesta voi lohkaista pois jopa 25 prosenttia.
Uudet kylmälaitteet ovat tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan entistä energiatehokkaampia. Kylmäjärjestelmän energiankulutuksen mittaaminen ja seuranta on edellytys kulutuksen vähenemiselle ja kustannussäästöjen syntymiselle.
Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki; ikkunoiden energiamerkissä ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G. Tästä osiosta löydät tietoa muun muassa: ikkunoiden energiatehokkuudesta, energiamerkinnän sisällöstä, sekä listat luokitelluista ikkunoista.
Kylmälaitteiden osalta kannattaa tarkistaa pakkaskestävyys laitteen myyjältä. Useimmat sähkölaitteet sietävät pakkastakin kunhan niiden antaa rauhassa lämmetä ennen käyttöä. Elektroniikka kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä talveksi mökiltä pois jo varkausriskinkin vuoksi.
Kylmälaitteiden osalta ryhmittely on helppo, sen sijaan sähköisen lisälämmityksen kuvaaminen on tulkinnan varaisempaa.
Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki, jossa ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen. Lue lisää: Ikkunoiden energialuokitus
Kulutusta voidaan mitata myös huoneiston ryhmäkeskukselta, jolloin saadaan tietoon esimerkiksi valaistuksen tai kylmälaitteiden kuluttama energia. Sähkön tavallista tarkempi kulutusmittaus auttaa ymmärtämään, mihin sähköä kuluu, jolloin mahdolliset säästötoimet osataan kohdistaa oikein.
Sulata ja puhdista kylmälaitteet perusteellisesti. Imuroi taustat ja puhdista tiivisteet. 1-2 krt/v. Tarkista syksyllä ulkovalaistuksen toimivuus. Käytä led-lamppuja ja hyödynnä ulkovalaistuksen ajastusta tai liikeohjausta. Epäiletkö laiterikkoa? Osta tai lainaa kulutusmittari, jolla voit tarkastaa yksittäisen laitteen kulutuksen.