40 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Lämmöntalteenoton kesä- ja talviasento Koneellinen ilmanvaihto, jossa on lämmöntalteenotto, pitää säätää keväisin ja syksyisin. Kesällä tuloilma saadaan viileämmäksi, kun lämmöntalteenotto ohitetaan. Kesäajaksi myös ilmanvaihdon lämmityspatteri kytketään pois päältä, jottei se esimerkiksi yöaikaan lämmitä tarpeettomasti tuloilmaa.
Käytännössä kaikkiin uusiin taloihin rakennetaan koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Ilmaa poistetaan keittiöstä, pesutiloista ja vaatehuoneista. Poistettava lämmin ilma kulkee lämmöntalteenottolaitteen eli LTO-laitteen läpi, jossa siitä otetaan mahdollisimman paljon lämpöenergiaa talteen.
Energiatehokkainta on varustaa ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla, jolloin poistoilman lämpöä voidaan hyödyntää tuloilman lämmityksessä. Kaikki ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat oikein ja energiatehokkaasti. Väärin mitoitettuina tai säädettyinä sisäilman laatu kärsii ja aiheutuu vedon tunnetta ja melua.
Tässä yhteydessä olisi järkevää harkita koko ilmanvaihtolaiteen vaihtamista uuteen ja paremmalla lämmöntalteenoton hyötysuhteella varustettuun malliin. Nykyisen ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton hyötysuhde on varsin vaatimaton 49 prosenttia ja uudemmilla koneilla on mahdollista päästä jopa yli 80 prosentin vuosihyötysuhteisiin.
Samalla tarkistetaan, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä. Energiataloudellisuutta merkittävästi parantava lämmöntalteenotto on vakiona 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, vanhemmissakin koneissa mallista riippuen. Onko ilmanvaihtokoneessa lämmöntalteenoton automatiikka?
Lämmöntalteenoton toiminnan tarkistus tulee kuitenkin tehdä lämmityskaudella, jotta sen toiminnasta saadaan oikea kuva. Asuntokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenottokenno voidaan irrottaa ja puhdistaa lämpimällä vedellä ja saippualla. Puhdistukseen ei missään tapauksessa saa käyttää paineilmaa. Lämmöntalteenotto tulisi puhdistaa noin 2–3 vuoden välein.
Lämmitysvastus tai lämmöntalteenotto on tarpeettomasti päällä. Ilmanvaihtokoneen suodatin on likainen. Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.
Nykyaikaisten ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenotto ja puhaltimet ovat energiatehokkaampia, josta saavutettava säästö tulee. Lämmöntalteenotto toimii paremmalla hyötysuhteella ja puhaltimet käyttävät vähemmän sähköä. Tämän lisäksi ohjausmahdollisuudet nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa ovat huomattavasti paremmat.
Joissain vanhemmissa asuntokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenotto on kytkettävä kesällä niin sanottuun kesäasentoon, jotta tuloilmaa ei lämmitettäisi turhaan. Talviaikaan lämmöntalteenotto on muistettava kytkeä takaisin talviasentoon, jotta lämpöä saataisiin taas talteen poistoilmasta.
KÄSITTEISTÖ • • • • • • • • • • • • • AUR ILP IV(T+P) IVLTO(P) JVLTO LP LTO MLP PILP SFP-luku SPF-luku SK UVLP aurinkosähköpaneelit ilmalämpöpumppu koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto LTO:lla poistoilmanvaihdon lämmöntalteenotto jäteveden lämmöntalteenotto lämpöpumppu lämmöntalteenotto maalämpöpumppu poistoilmalämpöpumppu puhaltimen käyttämä sähköteho (kW/m³/s) lämpöpumpun vuotuinen