19 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Ilmavuodot kuriin tiivistämisellä Ilmavuodot ovat tavallisia vanhoissa taloissa, mutta niitä voi esiintyä myös uusissa taloissa. Lämmin ja kostea sisäilma vuotaa ulos ulkovaipan raoista ja rei´istä ja samalla kylmää ilmaa pääsee sisälle. Kun lämmin ja kostea ilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa, syntyy kosteusvaurion riski.
Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri Ilmavuodot ja lisäeristys Rakennuksen energiankäyttöä tehostetaan useimmiten pienentämällä lämpöhäviöitä tiivistämällä ja/tai lisäeristämällä.
Samalla kannattaa teettää tarpeenmukaiset ikkunoiden sovituskorjaukset sekä tarkistuttaa ja korjauttaa myös ikkunapuitteiden ja karmien ilmavuodot.
Keskeisimmät toimenpiteet: - asettaa ja pitää sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa tarpeen mukaisina ja mahdollisimman alhaisina, - estää/korjata hallitsemattomat ilmavuodot ainakin ikkunoiden ja ovien osalta sekä - käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. 15000 10000 5000 0 2009 2010 2011 2012 Lähde: Helsingin Energia Kohdetiedot • Sijainti: Vantaa • Neljä asukasta • Rakennusvuosi: 1978
Rakennetekniset säästötoimenpiteet • Ikkunoiden ja ovien kunto ja energiataloudellinen korjaustarve • Muun vaipan osalta maininta selvistä ilmavuodoista tai kylmäsilloista • Rakennusteknisten säästötoimenpiteiden osalta viitataan peruskuntoarvioon/ kuntotutkimukseen tai niiden puuttuessa suositellaan niiden teettämistä. 2.5 Raportointi Työ raportoidaan määrämuotoisena ja laajennetun
Ilmanpitävyys: Ikkunan ilmavuodot lisäävät vuotoilmanvaihtoa ja siten myös lämpöhäviöitä. Ilmanpitävyyteen vaikuttavat muun muassa: ikkunan eri osien väliset liitokset, ja avattavien ikkunoiden tiivisteet, erityisesti sisäpuitteen ja karmin välinen tiiviste.
Esimerkiksi: kosteusriskit, vesihöyryn tiivistyminen rakenteisiin rakennusmateriaalien yhteensopimattomuus (VOC) vesi-, kosteus- ja ilmavuodot Ehkäisy: tutustutaan asennusohjeisiin ja suunnitelmiin tehdään tiivistä ja tuulettuvaa – suunnitelmien mukaan käytetään myös maalaisjärkeä, mutta ei poiketa suunnitelmista tarvittaessa keskustellaan ja sovitaan muutoksista suunnittelijan kanssa
VAIPAN ILMAVUODOT Vertailu- arvo Suunnittelu- arvo Vertailu- arvo Suunnittelu- arvo Vertailu- ratkaisu Suunnittelu- ratkaisu 1 Huomautus EI TÄYTÄ VAATIMUKSIA Vuotoilma 1 Tässä lomakkeessa esitetyt lämpöhäviövaatimukset koskevat rakennuksia, joiden kerrosala on 50 m² tai enemmän. -1 #DIV/0! #DIV/0! Lämpimät tilat 2.0 0 0 0 0 1 #DIV/0! #DIV/0!
Rakennusosan ominaislämpöhäviö on yksinkertaisesti pinta-ala kerrottuna U-arvolla. 2.5 Vaipan ilmavuodot Taulukkoon kirjoitetaan vaipan ilmanvuotoluku q50. Vuotoilmavirta lasketaan vaipan ilmanvuotoluvun avulla. Ominaislämpöhäviö lasketaan vuotoilmavirrasta.