Siirry sisältöön

6 hakutulosta

Kierrätä lamput oikein Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa ja led-lamput uudelleenkäytettäviä materiaaleja ja elektroniikkaa. Siksi niitä ei tule laittaa tavallisen sekajätteen joukkoon. Kiinteät led-valaisimet, josta led-lamppua ei voi irrottaa, kuuluvat myös SER-keräykseen. Halogeenilamput ja vanhat hehkulamput voi sen sijaan laittaa sekajätteeseen.
Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi ledilampun ja energiansäästölampun valovirran (lm) olla 800 lumenia.
Toisaalta yksi energiansäästölamppu kestää jopa 15 kertaa kauemmin kuin hehkulamppu. Niinpä energiansäästölampun elinaikana kuluvien 15 hehkulampun valmistusenergia on 12 kWh ja energiansäästölampun tuo mainittu 4 kWh. Kokonaiskulutuksen kannalta oleellisinta on kuitenkin käytön aikana kuluva energia.
; 16,8 % 0% 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Useimmiten toteutetut energiansäästötoimenpiteet asunnossa ovat energiansäästölamput (17%), valojen vähentäminen/turhien valojen sammuttaminen (11%) ja turhien koneiden/laitteiden sammuttaminen (10%). 38 prosenttia ei ole tehnyt energiansäätötoimenpiteitä asunnossa.
Suuri osa vastanneista toteaa, että eniten käytetyissä valaisimissa on energiansäästölamppu. Yleisintä niiden käyttö on omakoti- ja paritaloissa. Kerros- ja rivitaloissa käyttö on jonkin verran pienempää. Energiansäästölamppuihin siirtymisen merkitys näkyi selvästi vuoden 2007 kenttämittauksissa, joissa todettiin joissakin talouksissa todella pieniä valaistuskulutuksia.
1