Siirry sisältöön

44 hakutulosta

Hyvä talo Hyvä talo suunnitellaan rakennuspaikkaa ja asukkaiden nykyisiä ja tulevia tarpeita ajatellen. Hyvän talon suunnitteluun on panostettu ja se on rakennettu huolellisesti. Hyvä ja energiatehokas talo on muodoltaan yksinkertainen. Hyvä talo tarvitsee energiaa ja aiheuttaa ympäristökuormitusta puolet vähemmän kuin tavallinen talo.
Energiatehokkaan kodin suunnittelun avainkohtia ovat: talon koko ja muoto, talon sijoittaminen tontille, lämmöneristys, ilmanpitävyys, lämmitysjärjestelmä, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto, vedenkulutus, vesikalusteet, sähköratkaisut, ja teknisten järjestelmien tarpeenmukainen ohjaus.
Sen takia suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa hyödyntää eri alojen ammattilaisten tietoja ja taitoja. Voimassa olevan rakennuslain ja -asetuksen perusajatus on, että kaikki rakentaminen on tehtävä asiantuntijavoimin. Perhe, joka toteuttaa itselleen talon ei enää olekaan rakentaja vaan rakennuttaja.
Tilojen suunnittelu Tilojen huolellisella suunnittelulla ja oikealla sijoittelulla varmistetaan talon toimivuus. Lisäksi vältytään hukkaneliöiltä, jotka lisäävät turhaan rakennus- ja lämmityskustannuksia. Perheen tilatarpeet muuttuvat vuosien mittaan, joten muunneltavuus varmistaa talon toimivuuden sen koko elinkaaren aikana.
Suunnittelijoiden lisäksi hankkeeseen tarvitaan suunnittelun valvoja ja suunnittelua koordinoiva asiantuntija, josta käytetään tässä termiä integraattori. Hänen tehtävänään on ottaa kokonaisvastuu talon teknisistä järjestelmistä ja toimia muiden suunnittelijoiden, urakoitsijan ja osakkaiden linkkinä koko hankkeen ajan.
Rakennuksen PTS Pitkän tähtäyksen suunnittelusta olisi tämän kohteen energiakorjauksissa ollut suuri apu. Nyt toimenpiteitä ei ole tehty aivan niin suunnitelmallisesti kuin olisi ollut tarvetta. Suuri apu energiatehokkuuden parantamiseen saatiin rakennukseen energiatodistuksen laatimisen yhteydessä. Taulukko 2.
Ilmavaihto- ja lämmitysjärjestelmän suunnittelu vaikuttaa oleellisesti sisäilmaston laatuun ja talon energiankulutukseen. Sähköurakoitsija Sähköurakoitsija toteuttaa talon sähköistyksen suunnitelman mukaisesti. Sähköurakoitsija opastaa rakennuttajaperheen talon valmiin sähköjärjestelmän käyttöön.
Ilmanvaihto Ilmanvaihdolla huolehditaan siitä, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Talosta poistetaan epäpuhdasta ilmaa ja tilalle tuodaan raitista ilmaa. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon suunnittelu kannattaa tehdä huolella. Ilmanvaihtokoneisiin on usein saatavissa niin sanottu allergiasuodatin lisäsuodattimeksi.
Suunnitteluvaihe jakautuu rakennushankkeen suunnitteluun ja itse talon suunniteluun. Hankesuunnittelussa suunnitellaan koko hankkeen läpivieminen. Hankesuunnitteluun kuuluu muun muassa rahoituksen ja aikataulun suunnittelu sekä eri suunnittelijoiden ja rakentajien palkkaaminen.
Hyvillä ikkunoilla lisää vapauksia suunnitteluun Energiatehokkaat ikkunat antavat myös talon suunnitteluun vapauksia. Koska ikkunan sisäpinnan lämpötila ei kovillakaan pakkasilla laske epämiellyttävän alhaiseksi, ikkunoiden alla ei välttämättä tarvita lainkaan pattereita.