39 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
13.12.2022 10.00 Edelläkävijäyritykset muokkaavat toimintatapoja uusiksi työmailla Työmailla käytetään vielä polttomoottorikäyttöisiä työkoneita, joista aiheutuu sekä hiilidioksidipäästöjä että lähipäästöjä. Siirtyminen vähäpäästöisiin työkoneisiin on kuitenkin jo käynnissä.
Sopimuksen tavoitteena on, että kaupunkien ja Senaatin työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia eli niillä ei käytetä fossiilisia polttoaineita. Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä.
Syyskuussa 2020 Senaatti-kiinteistöt sekä Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit allekirjoittivat vapaaehtoisen Päästöttömät työmaat green deal -sopimuksen työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi. Sopimuksen tavoitteena on, että kuntien ja Senaatin työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia.
Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä. Sähköiset työkoneet työmaille: teoriasta arkipäivään -webinaari 20.3.2023 Sähköisten työkoneiden käyttö on hiljalleen lisääntynyt.
Pääset kurssille oheisesta linkistä: Rakentamisen muovit, moduuli 7: Muovit talonrakennustyömaalla Moduuli 8: Muovit infrarakentamisen työmaalla Muovit infrarakentamisen työmaalla -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työmaalla työntekijöitä muovien lajittelussa.
Kunnas korostaa, että toimet työmaalla ratkaisevat pitkälti kerätyn materiaalin arvon säilymisen seuraavia vaiheita varten. Mitä tasalaatuisempaa ja puhtaampaa kerätty kalvomuovi on, sitä paremmin sitä voidaan käyttää uusien muovituotteiden valmistuksessa. Kalvomuoveihin liittyvää osaamista parannettava Kaikilla työmailla ei vielä erilliskerätä muovijakeita.
Mielestäni siitä saa paljon hyötyä työmaille, tulee itsekin ajateltua paljon enemmän noita päästövähennysasioita ja kaikkia muitakin kustannusasioita, ja sitä mitä pystyy tekemään erilailla, muutenkin tulevaisuutta ajatellen”, toteaa VRJ Länsi-Suomi Oy:n työnjohtaja Anette Knuutila videohaastattelussa.
Materiaaleja on mahdollista hyödyntää joko samoilla työmailla uudelleen tai muissa lähellä sijaitsevissa kohteissa. Aina kun se on lupaehtojen kannalta mahdollista, Kreate valitsee uusiomateriaaleja tai vähäpäästöisempiä materiaalivaihtoehtoja rakentamiseen”, kertoo kiertotalousjohtaja Tuomo Joutsenoja Kreatelta.
Rakennusmateriaalien val mistus, rakentamisen toimet työmaalla, rakennuksen käyttö, huollot, korjaukset sekä lopul ta purkaminen, jätteenkäsittely ja kierrätys tuovat kaikki oman lisänsä rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen. Jo nyt hankintalaki mahdollis taa ympäristökriteerien käyttämi sen julkisten hankintojen valinta kriteerinä.
Kaikilla työmailla ei vielä erilliskerätä muovijakeita. Muoveihin liittyvä osaaminen on varsin kirjavaa, vaikka se on paikoitellen jo hyvinkin hallussa. ‒ Koulutus kehittää muovien tuntemusta ja niihin liittyvää osaamista. Tarkoituksena on myös motivoida toimijoita koko rakentamisen arvoketjussa.