Siirry sisältöön

6 hakutulosta

Lähde: Sisäilmayhdistys Ilmanvaihtojärjestelmät pähkinänkuoressa Painovoimainen ilmanvaihto vaatii toimiakseen lämpötilaeron sisä- ja ulkoilman välille. Painovoimainen poisto toimii tehokkaimmin talvipakkasilla. Poistotehokkuuteen vaikuttavat myös poistohormin korkeus ja tuuliolosuhteet.
Paine-ero voidaan saada aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Mikäli tuloilma puhalletaan koneellisesti tilaan, on kyseessä tulo- ja poistoilmanvaihto, muussa tapauksessa vain poistoilmanvaihto.
Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä jäähdytystä. ‒ Kannattaa myös tarkistaa, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä.
Painovoimainen ilmanvaihto: Asenna poistopuhallin tai vedonparantaja. Hyödynnä ristivetoa viilennyksessä. Poistoilmanvaihto: Säädä ilmanvaihtokoneen asetusarvot. Hyödynnä ilmanvaihdon tehostusta öisin hellekaudella. Tulo-poistoilmanvaihto: Säädä ilmanvaihtokoneen asetusarvot. Hyödynnä ilmanvaihdon tehostusta öisin hellekaudella.
Jos huoneiston ilmanvaihtojärjestelmä on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto, niin kylmä ulkoilma tulee suoraan huoneistoon, jossa se sekoittuu lämpimään sisäilmaan. Tällöin lämmitysjärjestelmä lämmittää kotia ja samalla ulkoa tulleen kylmän ilman mukavuustasolle.
Ilmanvaihto on rakennusajan tavan mukaan painovoimainen. Kuva 4. Yläkerran viistokaton lappeissa on puolilämmintä varastotilaa, joka on osin eristetty. Talon ulkoseinän rakenteen Forsström tarkisti sekä yläkerran että ulkopuolelta seinän alaosan kautta. Talon E-luku on 369 joten energialuokka on E2018.
1