Siirry sisältöön

52 hakutulosta

Haakana oli vuosia rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen yhdyshenkilö, ja hän koordinoi direktiivin toimeenpanoa. ”Maarit Haakana on ollut keskeinen vaikuttaja suomalaisten rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa. Kehitystyö on vaatinut poikkeuksellista sitoutumista ja yhteistyötä niin suomalaisten sidosryhmien kuin myös Euroopan komission kanssa.
Tähän velvoitteeseen tulee vapautumismahdollisuuksia, jotka tarkentuvat direktiivin kansallisen toimeenpanon aikana.
Hallituksen esityksellä Suomi panee täytäntöön useita EU-direktiivien edellyttämiä muutoksia. Jätedirektiivi velvoittaa nostamaan asumisessa ja palveluissa syntyvän jätteen (yhdyskuntajätteen) kierrätystä merkittävästi: kierrätysaste aiotaan nostaa seuraavan 15 vuoden aikana reilusta 40 prosentista 65 prosenttiin.
Lailla pannaan täytäntöön EU:n puhtaita julkisia ajoneuvohankintoja koskevan direktiivin vaatimukset, joita tulee soveltaa 2. elokuuta 2021 alkaen. Hallituksen esitys lähetetään seuraavaksi lainsäädännön arviointineuvostolle, joka antaa lausunnon lakiluonnoksesta. Ministerityöryhmä sai tiedoksi Suomen ensimmäisen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian.
Katso video Motivan Youtube-kanavalta: Rakentamisen muovit green deal -sopimus Green deal -sopimuksen taustalla on EU:n direktiivi 2018/852 pakkauksista ja pakkausjätteistä, joka asettaa uudet korkeammat tavoitteet muovipakkausten kierrätysasteelle. Vuonna 2030 kierrätysaste on nostettava 55 prosenttiin.
Jäsenvaltiot muuttavat kansallista lainsäädäntöään vasta kun lopulliset päätökset direktiivin sisällöstä on tehty. ”Suomessa on tehty jo paljon töitä rakennuskannan energiatehokkuuden eteen. Komissioon ehdotuksilla olisi toteutuessaan kuitenkin mittavia vaikutuksia myös meillä. Nyt on tärkeää perehtyä komission esitykseen perin pohjin ja laatia Suomen perusteltu vastaus.
Kyseisillä laeilla pannaan täytäntöön EU:n uudelleenlaaditun uusiutuvaa energiaa koskevan RED II -direktiivin mukaiset tietyistä raaka-aineista tuotettujen biopolttoaineiden, biokaasun ja bionesteiden osuusrajoitukset sekä kasvihuonekaasupäästöjen vähennyskriteerit muuta kuin biologista alkuperää oleville uusiutuville nestemäisille ja kaasumaisille liikenteen polttoaineille.
Direktiivin lopullinen sisältö sekä voimaantulon aikataulu ovat vielä auki. Komission, parlamentin ja neuvoston väliset kolmikantaneuvottelut käynnistyvät kuluvan kevään aikana.
Motivan verkkokoulutukset: Motivan verkkokurssit Lisätietoja: Motiva Oy johtava asiantuntija Irmeli Mikkonen irmeli.mikkonen@motiva.fi puh. 040 700 1466 Motiva Oy asiantuntija Nina Teirasvuo nina.teirasvuo@motiva.fi puh. 050 472 9487 Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen taustalla on EU:n direktiivi 2018/852 pakkauksista ja pakkausjätteistä, joka asettaa uudet korkeammat tavoitteet
Voimassa olevan uusiutuvan energian direktiivin käytännön määrittelyjen viipyminen EU-tasolla on myös haaste Power-to-X-ratkaisuille. Keskeinen haaste on pienentää merkittävästi globaalin kilpailun piirissä olevan teollisuuden hiilijalanjälkeä ja samalla säilyttää viennin kilpailukyky ja kasvattaa ilmastokädenjälkeä.