Siirry sisältöön

154 hakutulosta

Tukea voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa tai käyttöä, energiansäästöä tai energiantuotannon tai -käytön tehostamista. Etusijalla ovat hankkeet, joissa hyödynnetään muita kuin polttoon perustuvia teknologioita. Näiden jälkeen etusijalla ovat sähkön ja lämmön yhteistuotannon hankkeet verrattuna lämmön erillistuotannon hankkeisiin.
Palveluun liittyy takuu syntyvästä energiansäästöstä. Palveluntarjoajana voi toimia erillinen energiatehokkuuspalveluita tarjoava yritys, ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö tai energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys.
Tämä tarkoittaa 3,9 TWh uutta vuotuista energiansäästöä kaudella 2024–2030, kun se on 2,3 TWh kaudella 2021–2024. Suomi on täyttänyt selvästi kauden 2014–2020 säästövelvoitteen pääosin energiatehokkuussopimusten tuottamilla säästöillä. Se on tavoitteena myös jatkossa.
Energiansäästövelvoite kiristyy Energiansäästövelvoite vuosille 2021–2030 nousee nykyisestä 0,8 prosentista asteittain 1,9 prosenttiin, mikä tarkoittaa 3,9 TWh uutta vuotuista energiansäästöä kaudella 2024–2030, kun kauden 2021–2024 se on 2,3 TWh.
Lämmityskauden päättyessä lämmitys ja ilmanvaihto laitetaan kesäkuntoon sekä asumismukavuuden että energiansäästön vuoksi. Lämmityslaitteet suljetaan ja ilmanvaihtolaitteet puhdistetaan ja säädetään kesäasentoon. Kaiken kaikkiaan on tärkeä varmistua, ettei laitteissa ole päällä asetuksia, joilla on vastakkaisia vaikutuksia sisälämpötilaan.
Hienot tulokset energiansäästöstä jatkuvat. Marraskuun sähkönkulutus oli Suomessa yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana Fingridin alustavien mittausten mukaan. Lukema ei ole lämpötilakorjattu: marraskuun sähkön kulutuksella painotettu keskilämpötila vastaa viime vuoden marraskuun toteumaa.
Se muodostaa energiansäästöön, puhtaaseen energiaan, energiatuonnin monipuolistamiseen sekä investointien kiihdyttämiseen liittyvän kokonaisuuden. ”Komission esittelemä REPowerEU-tiedonanto antaa lisäeväitä luopumiseen venäläisestä energiasta. Muutos tulee olemaan haastava, mutta välttämätön.
Kodin sähkönkulutusta käsittelevän Luuppi-podcastin toisessa osassa tutkija Tarja Marjomaa TTS Työtehoseurasta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta ja viestintäpäällikkö Leila Timonen Motivasta jatkavat keskustelua kodin sähkölaitteista, energiansäästöstä, älykkäistä kodinkoneista ja automaatiosta.
. – Energiansäästön teemaviikon vietto on hyvä tapa huolehtia siitä, että nämä asiat tulevat käsiteltyä ja niihin ehditään tuolloin perehtyä syvällisemmin. Marraskuu on taasen ajankohtana oiva hetki käsitellä näitä ympäristöoppiin kuuluvia sisältöjä, kun luonnossa ei tuolloin tapahdu mitään erityistä, Nita Sinisalo toteaa.
18.10.2022 8.00 Varmista energiatehokkuus – tarkista taloteknisten järjestelmien toimivuus ja asetukset Nousevat energiahinnat nostavat painetta myös kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen ja energiansäästöön. Toimivan talotekniikan oikealla käytöllä ja säädöillä voidaan rakennuksen energiankäyttöä tehostaa ja saada aikaan säästöjä.