Siirry sisältöön

274 hakutulosta

Opopäivillä Rovaniemellä 9.2.2024 sähkö-, LVI- ja energia-alan koulutustarjontaa ja alojen tulevaisuuden näkymiä ovat esittelemässä alan toimijat sekä Motiva Oy. Energiamurros on tärkeässä roolissa, kun halutaan hillitä ilmastonmuutosta. Puhtaasti tuotettu sähkö ja lämpö ovat edellytykset kestävälle tulevaisuudelle.
EU-tason kehittämistyön tulee keskittyä erityisesti sähkön tukkumarkkinoihin. Ministerit keskustelevat kokouksessa myös sähkön johdannaismarkkinoista. Suomessa ja useassa muussa EU-maassa korkeat sähkön johdannaishinnat ovat aiheuttaneet kassakriisin sähköntuottajille ja johdannaismarkkina on ajautunut kriisiin sähkön korkeiden hintojen vuoksi.
. – Kannattavuus on erittäin hyvä sähkön nykyhinnoilla, mutta epävarmuutta aiheuttaa sähkön hintakehityksen vaikea ennustettavuus. Jos sähkön markkinahinta palautuu aiemmalle tasolle, omakäyttöosuus on hyvä pitää suhteellisen korkeana, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen totesi webinaarissa.
Tämä heijastuu laajemmin muun muassa sähkön hintaan. Sähkön hinnan odotetaan nousevan edelleen ensi talven aikana, millä voi olla merkittäviä vaikutuksia niin kotitalouksiin kuin yrityksiin.
Vaikka pörssisähkönä ostettu sähkö olisi muuten edullista kesällä, sähkön hinnassa on aina sähköveroa ja siirtomaksua. Keskimäärin itse sähköenergian hinta onkin vain kolmannes sähkön kokonaishinnasta. Yleissääntönä voi todeta, että kannattavimmat säästötoimet kohdistuvat lämmityslaitteisiin, ilmanvaihtoon ja rakennuksen yläpohjan lisäeristykseen.
Lähtötilanne E-luku 199 kWh/m 2 ,a Energialuokka D Laskennallinen energiankulutus: sähkö 26 570 kWh/a Laskennallinen energiankulutus: puu 5 000 kWh/a Yhteensä: 31 570 kWh/a E-luvun kehittyminen suunnitelluilla toimilla 2021, Ilmalämpö- pumput 2023, IV-koneen uusiminen 2024, Aurinkosähkö E-luku 166 150 117 Energialuokka D C B Laskennallinen energiankulutus: sähkö 21 917 19 555 14 813
Julkisivuremontin yhteydessä toteutettavan lisäeristämisen kannattavuus riippuu voimakkaasti sähkön hinnasta toteutuksen aikaan sekä siitä tehdäänkö lisäeristys omana työnä vai hankittuna palveluna.
Suomessa kaukolämpöverkko tarjoaa alustan hukkalämpöjen tehokkaaseen hyödyntämiseen ja mahdollistaa lämpöakkujen lataamisen sähköllä kysyntäjoustotilanteissa. Kaukolämpöverkko on tärkeässä roolissa sektori-integraatiossa teollisuuden sekä energiantuottajien ja -jakelijoiden välillä.
Kuumaöljyn sisältämä lämpöenergia muunnetaan sähköksi Italialaisen Turboden:n valmistamassa sähköntuotantoyksikössä, missä turbiini ja generaattori on liitetty energiatehokkaasti toisiinsa ilman vaihteistoa. Laitos tuottaa valmistuttuaan sähkön ja kaukolämmön lisäksi prosessienergiaa (höyryä/kuumaa vettä) paikalliseen käyttöön.
Yhteistuotantolaitokset, joissa tuotetaan sähköä ja lämpöä, toimivat erittäin hyvällä hyötysuhteella. Jos kaukolämpölaitoksen polttoaineena käytetään uusiutuvaa energiaa (puu, hake, pelletti, biokaasu), ympäristövaikutukset vähenevät edelleen. Lisää aiheesta: Lämpöä kotiin keskitetysti – Kaukolampö