Siirry sisältöön

273 hakutulosta

Hankkeen aihealueet: korkean lämpötilan lämpöpumput, korkeiden lämpötilojen tuottaminen sähköllä, sähkökattilat, sähköstä lämmöksi (teknologiat ja varastointi kulutusjoustolla), energiatehokkuuden optimointi älyratkaisuilla. Yhteishanke käynnistyi huhtikuussa 2024 Yhteishankkeessa on mukana 16 yritystä eri toimialoilta.
Sähkölämmityksessä käytetään tuolloin sähköpattereita tai sähköistä lattialämmitystä. Energiansäästöä voi tehostaa vielä sopivalla lämmön poissaolopudotusohjauksella.
Näin kodin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
Sähköautoilu on jo osa arjen liikkumista Sähköinen liikenne ry:n aloitteesta viime talvena käynnistynyt Arjen älykäs sähköautoilu -hanke on koonnut sähkö- ja autoalan toimijoiden parhaan osaamisen yhteen pakettiin.
Mikäli järjestelmään haluaa myös sähkön varastoinnin mahdollistavan akuston, on varauduttava selvästi isompaan, jopa tuplainvestointiin, Kettunen sanoo. Kampanjatarjoukset ovat omakotitaloon soveltuvia noin 5 kilowatin järjestelmiä ja taloyhtiöille noin 20 kilowatin järjestelmiä.
Helpot viilennystavat ehkäisevät ennalta asuntojen lämpenemistä ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
HELEN OY Helen Oy toimittaa sähköä lähes 400 000 asiakkaalle eri puolilla Suomea. Liiketoiminta koostuu pääasiassa sähkön, kaukolämmön ja -jäähdytyksen myynnistä, omasta tuotannosta sekä energian jakelusta. Helenin toimittamalla kaukolämmöllä katetaan yli 90 prosenttia koko Helsingin lämmitystarpeesta. Valtaosa Helsinkiläisistä asuu kaukolämmitetyssä kodissa.
% LVI-järjestelmät 20 % 55 % Kompressorit Kylmäjärjestelmät 50 % 25 % Kalusteiden puhaltimet ja valaistus 10 % Lauhduttimet 10 % Sulatus ja muut lämmitykset Kylmäntuotanto nielee sähköä Kylmäjärjestelmät ovat päivittäistavarakauppojen suurin sähkösyöppö ja huomattava vuosittainen kustannuserä.
Suurin osa hehkulampun käyttämästä sähköstä muuttuu lämmöksi; vain 5-10 prosenttia sähköstä muuttuu näkyväksi valoksi. Osa hehkulampuista on mallista riippuen himmennettäviä. Useimpiin kodin valaistustarpeisiin löytyy nykyään hehkulamppua energiatehokkaampi ratkaisu.
Rakennuksen lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtojärjestelmille on omat paikkansa arvioinnissa, mutta myös lämmityksessä sähkö on merkittävässä roolissa muun muassa lämpöpumppujen kautta. Paljon painoa laitetaan myös sähkön paikalliselle tuotannolle ja varastoinnille sekä sähköiselle liikkumiselle. Suomessa yleinen kaukolämpö on arviointimenetelmässä jäänyt hieman taka-alalle.