Siirry sisältöön

227 hakutulosta

Energiatehokkuuden osa-alueita ovat: • kiinteistöjen energiankäyttö (lämpö, sähkö, vesi) • laitesähkö • liikkuminen (työasia-, virka- ja työmatkat) • muu energiankäyttö (esim. koneet) Suunnitelman eri vaiheissa jokainen organisaatio joutuu miettimään, miten toteuttaa toimenpiteitä energiatehokkuutensa parantamiseksi.
Vanhat kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä ja lämmittävät samalla ehkä ennaltakin helteistä asuntoa tai lomakotia. Tilanne äityy hankalaksi, jos jääkaappi rikkoutuu kokonaan ja elintarvikkeiden turvallinen säilytys vaarantuu.
. – Kokoluokasta riippumatta järjestelmän taloudellisen mitoituksen kannalta on tärkeää tietää sähkönkulutus niinä vuoden- ja vuorokauden aikoina, kun aurinkovoimala tuottaa paljon sähköä. Kulutusta on myös hyödyllistä pystyä ohjaamaan aurinkoisille tunneille, Kettunen huomauttaa.
Tuettavat investoinnit liittyvät muun muassa uuden energiateknologian hankkeisiin, sähkön- ja energian varastointiin sekä hukkalämmön talteenottoon ja hyödyntämiseen.
Aurinkosähköala on hänen mukaansa todella työllistetty ala: sähkön hinnan nousu ja vihreä siirtymä takaavat sen, että töitä riittää myös jatkossa. ”Vihreään siirtymään tarvitaan konkreettisia tekoja, näen oman työni juuri konkreettisena tekona siihen, että saadaan omavaraisuutta energiatuotantoon.
Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Tämän takia sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Saunominen näkyy suoraan sähkölaskussa. Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen.
Sähkönkulutus ja valaistus Taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja laitteissa kuluvaa sähköä kutsutaan kiinteistösähköksi, jolle on oma kulutusmittari. Kiinteistösähköä varten taloyhtiö tekee sähkösopimuksen ja kustannukset jakaantuvat asukkaille yhtiövastikkeessa tai vuokrassa. Aurinkosähkö taloyhtiössä Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin.
Pumput kuluttavat noin 10 % maailman sähkön kulutuksesta, joten säästöpotentiaali energiatehokkaalla pumppauksella on valtava. Parantamalla pumppausta voitaisiin säästää arviolta jopa 4 % koko maailman sähkön kulutuksesta kustannustehokkaasti, sillä keskimääräinen pumppausjärjestelmän uusimisen takaisinmaksuaika on vain 1–5 vuotta.
Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä. Verkkokoulutuksen tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi saavuttaa myös terveydelle haitallisten lähipäästöjen, kuten hiukkasten, hiilimonoksidin ja typpidioksidin sekä melun vähentymistä.
Informaatio-ohjauksen eli tuuppauksen vaikutuksia selvitettiin satunnaiskokeilussa, jossa tutkittiin kahden erilaisen ohjauskeinon – energianeuvontaa sisältävien uutiskirjeiden sekä sosiaalisena normina toimivan kulutuksen vertailutyökalun – vaikutuksia kotitalouksien sähkön käyttöön.