Siirry sisältöön

157 hakutulosta

Etelä-Suomessa suotuisassa paikassa nämä tuottavat sähköä 3 500–4 200 kilowattituntia vuodessa. Soveltuvuuden arvioinnissa on keskeistä, että paneeleiden sähkön tuotto ja kotitalouden sähkön kulutus osuvat samaan ajankohtaan.
Kuva: iStockphoto Energiatehokkuuspalvelut kilpailutettiin sähkön hankinnan rinnalla Hansel kilpailutti vuonna 2010 sähkönhankintapalvelut, sähkön tuotannon ja energiatehokkuuden asiantuntijapalvelut valtionhallinnon organisaatioille. Valtionhallinnon ostamasta sähköstä pitäisi vuonna 2010 vähintään 30 prosenttia ja vuonna 2015 vähin­ tään 60 prosenttia olla uusiutuvaa sähköä.
Kiinteistössä oleva aurinkovoimala vähentää ostettavan sähkön tarvetta. Kuva. Paneelit tuottivat hiukan sähköä, vaikka oli harmaa lokakuinen päivä, sanoo energianeuvoja Jouni Järvinen. Kulunut kesä oli aurinkosähkön suhteen erittäin hyvä.
Asetuksessa säädetään jatkossa myös yhdessä tuotetun sähkön jakamisesta sähköntoimitusten selvityksessä eli hyvityslaskennasta sekä sähkönkäyttöpaikan kulutuksen ja tuotannon netotuksesta sähköntoimitusten selvityksessä.
Avainsanat: Sähkön kulutusjousto, kuluttajien energianeuvonta, kestävä kehitys Podcastin voit kuunnella Spotify-musiikkipalvelussa: Palaa otsikoihin
Avainsanat: Sähkön kulutusjousto, sähkänsäästö, energiansäästö, kuluttajien energianeuvonta, kestävä kehitys Podcastin voit kuunnella Spotify-musiikkipalvelussa: Palaa otsikoihin
Suomen sähköntuotanto koostuu vesivoimasta, ydinvoimasta, sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksista, lauhdevoimasta, tuulivoimasta ja toistaiseksi vähäisestä määrästä aurinkovoimaa. Myös sähkön tuonti on merkittävässä osassa sähkön tarjontaa. Sähkön tuonti on kattanut viime vuosina 20-25% sähkön kokonaiskysynnästä, joka vuonna 2017 oli 85,4 TWh (Energiateollisuus, 2018).
Kun sähkön tuotannossa siirrytään käyttämään enemmän sääriippuvaisia uusiutuvia energialähteitä, on odotettavissa sekä tuotantohuippuja että -matalikkoja. – Erityisesti kotitaloudet, joissa tilojen ja käyttöveden lämmitystä hoidetaan sähköllä, hyötyvät tarkasta kulutusseurannasta ja kulutuksen ajallisesta siirtämisestä sähkön tuotantotilanteen mukaan.
Tekniikan ja sähkön hinnoittelumallin muuttumisen myötä myös kuluttajat voivat aktiivisesti osallistua sähköjärjestelmän säätämiseen esimerkiksi varastoimalla sähköä sähköautonsa akkuun silloin, kun sähkön hinta on matala tai rajoittamalla kulutustaan silloin, kun sähkön hinta on korkeampi.
Sähkön kulutusjoustosta tietoa kuluttajille ja taloyhtiöille Motiva on koonnut tietopaketin ja julkaissut kuusi videoanimaatiota sähkön kulutusjoustosta kuluttajille ja taloyhtiöille.