Siirry sisältöön

173 hakutulosta

Opopäivillä Rovaniemellä 9.2.2024 sähkö-, LVI- ja energia-alan koulutustarjontaa ja alojen tulevaisuuden näkymiä ovat esittelemässä alan toimijat sekä Motiva Oy. Energiamurros on tärkeässä roolissa, kun halutaan hillitä ilmastonmuutosta. Puhtaasti tuotettu sähkö ja lämpö ovat edellytykset kestävälle tulevaisuudelle.
Tavoitteena on pystyä tuottamaan riittävästi hiilineutraalia sähköä ja hyödyntää sitä vedyn tuotantoon veden elektrolyysillä. Tämän hyötysuhde on noin 60–70 prosenttia. Vedyn avulla ylimääräinen sähkö voidaan varastoida ja hyödyntää sähkön tuotantoon silloin, kun sähkön tarve kasvaa. Kun vedyllä tuotetaan sähköä kaasuturbiinilla tai polttokennolla, hyötysuhde on 45–55 prosenttia.
EU-tason kehittämistyön tulee keskittyä erityisesti sähkön tukkumarkkinoihin. Ministerit keskustelevat kokouksessa myös sähkön johdannaismarkkinoista. Suomessa ja useassa muussa EU-maassa korkeat sähkön johdannaishinnat ovat aiheuttaneet kassakriisin sähköntuottajille ja johdannaismarkkina on ajautunut kriisiin sähkön korkeiden hintojen vuoksi.
Huonekohtainen lämmitys, sähkönkäyttö eri energialähdeyhdistelmillä rakennusvuoden mukaan 250 200 kWh/m2 Vain sähkö 150 Sähkö ja puu 100 Sähkö ja ilmalämpöpumppu 50 0 Sähkö, puu ja ilmalämpöpumppu 31 Taulukko 12.
. – Kannattavuus on erittäin hyvä sähkön nykyhinnoilla, mutta epävarmuutta aiheuttaa sähkön hintakehityksen vaikea ennustettavuus. Jos sähkön markkinahinta palautuu aiemmalle tasolle, omakäyttöosuus on hyvä pitää suhteellisen korkeana, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen totesi webinaarissa.
Tämä heijastuu laajemmin muun muassa sähkön hintaan. Sähkön hinnan odotetaan nousevan edelleen ensi talven aikana, millä voi olla merkittäviä vaikutuksia niin kotitalouksiin kuin yrityksiin.
Tavoitearvoja erilaisten sähkölämmitteisten talotyyppien energiankulutukselle, kWh/vuosi Sähkön Käyttöveden Kotitalous- Lämmitys- ja kokonaiskulutus lämmitys sähkö kiinteistösähkö 50-luvun pientalo, noin 120 m2 • kaksi asukasta 15 000 1 600 3 500 9 900 16 000 1 600 3 500 10 900 16 800 3 200 4 600 9 000 17 150 3 200 4 600 9 350 • kaksi asukasta 90-luvun pientalo, noin 150 m2 • neljä
Tehdyt toimenpiteet Helsingissä sijaitsevan rivitalohuoneiston sähkön käyttö on vähentynyt lisäämällä puun käyttöä varaavassa tulisijassa sekä huonelämpötilojen tarkalla säädöllä ja seurannalla. Osittain varaavan lattialämmityksen käytön rajaaminen vain keskitalveen ja lattialämmityksen termostaattien uusiminen täydentävät sähkön kulutuksen pienenemistä.
Kuumaöljyn sisältämä lämpöenergia muunnetaan sähköksi Italialaisen Turboden:n valmistamassa sähköntuotantoyksikössä, missä turbiini ja generaattori on liitetty energiatehokkaasti toisiinsa ilman vaihteistoa. Laitos tuottaa valmistuttuaan sähkön ja kaukolämmön lisäksi prosessienergiaa (höyryä/kuumaa vettä) paikalliseen käyttöön.
Tärkeimmät aihealueet ovat korkean lämpötilan lämpöpumput, korkeiden lämpötilojen tuottaminen sähköllä, sähkökattilat, sähköstä lämmöksi -teknologiat ja varastointi kulutusjoustolla sekä energiatehokkuuden optimointi älyratkaisuilla. Hankekonsulttina toimii A-insinöörit.