Siirry sisältöön

437 hakutulosta

Onko taloyhtiön sähkön myynnissä tilanteita, jolloin taloyhtiö joutuu maksamaan myydystä sähköstä sähköyhtiölle? Jos verkkoon myydystä sähköstä maksetaan spot-sähkön hinnan mukainen korvaus, ja sähkön hinta on negatiivinen, joudutaan maksamaan verkkoon syötetystä sähköstä.
Sähkön myyjä varmistaa puolestasi, että sen uusiutuvana tai ydinvoimana myydyllä sähköllä on alkuperätakuu. Alkuperätakuulla varmennettua sähköä on aina myynnissä vain todellisen tuotantomäärän verran. Järjestelmän ansiosta asiakas voi luottaa siihen, että saa sellaista sähköä kuin on ostanut.
Hinnoittelu riippuu sähkön myyjästä. *** Mitoitus kannattaa tehdä tuntikohtaista sähkön kulutushistoriaa hyödyntäen ja huomioiden myös lähitulevaisuuden tiedossa olevia muutoksia, esim. sähköautojen latauspisteet, lämmitystapamuutos tms.**** Sähkön ostotarpeen vähenemisestä saatava säästö ja sähkön verkkoon myynnistä saatava tulo. Taulukko 2. Lisätietoa kannattavuuslaskennasta.
Korkeiden sähkön pörssihintojen aikana myös sähkön myynnistä sähköverkkoon voi olla saada hyvä korvauksen, jos sähköyhtiö maksaa tästä sähköpörssin hinnan mukaisesti. Aurinkosähköjärjestelmää mitoitettaessa tulisi arvioida sähkön hintaa pidemmällä aikavälillä.
EU:n keskimääräisellä sähköllä ladattuna sähköauton elinkaaripäästö on kuitenkin noin puolet polttomoottoriautoon nähden ja neljäsosa, mikäli autoa ladataan hiilineutraalisti tuotetulla eli uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla tuotettua sähköä.
Paljon sähköä kuluttavat laitteet, kuten tehokkaat kiukaat ja liedet kytketään usein kaikkiin kolmeen vaiheeseen.
Sähkön siirtomaksuihin ja sähköveroon järjestely ei vaikuttaisi.
Sähkön hinnan vaikutus takaisinmaksuaikaan Myös sähkön hinta vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaikaan. Mikäli pientaloasukas maksaisi kuluttamastaan sähköstä esimerkiksi 15 c/kWh, lyhenisi esimerkkijärjestelmän takaisinmaksuaika noin 2 vuodella. Vastaavasti takaisinmaksuaika kasvaisi, mikäli sähkönhinta olisi pienempi kuin oheisessa esimerkissä käytetty 13 c/kWh.
Kun sähkön tuotannossa siirrytään käyttämään enemmän sääriippuvaisia uusiutuvia energialähteitä, on odotettavissa sekä tuotantohuippuja että -matalikkoja. – Erityisesti kotitaloudet, joissa tilojen ja käyttöveden lämmitystä hoidetaan sähköllä, hyötyvät tarkasta kulutusseurannasta ja kulutuksen ajallisesta siirtämisestä sähkön tuotantotilanteen mukaan.
Fingridin kuukausitilastojen mukaan suomalaiset säästivät syys-joulukuussa sähköä 7-10 prosenttia vuoden 2021 lämpötilakorjattuun kuukausikulutukseen verrattuna. Toteutunut sähkönkulutuksen vähennys on vaikuttanut merkittävästi siihen, että olemme selviytyneet sähkön riittävyyden kannalta tästä haastavasta alkutalvesta.