Siirry sisältöön

16 hakutulosta

Direktiiviuudistus odottaa vielä EU-neuvoston hyväksyntää, minkä jälkeen uusittu direktiivi voisi tulla voimaan vielä ennen kesää.
Toimeenpanossa hyödynnetään direktiivin joustomahdollisuudet Hallitusohjelman mukaisesti direktiivin kansallinen toimeenpano tehdään mahdollisimman vähäisillä muutoksilla voimassa oleviin säädöksiin. Direktiivin sisältö on kuitenkin laaja, ja muutoksia on tulossa sekä uudis- että korjausrakentamisen säädöksiin.
Direktiivin pitkän aikavälin tavoitteena on päästötön rakennuskanta viimeistään vuonna 2050. Direktiivin edellyttämät muutokset Suomen lainsäädäntöön on tehtävä kahden vuoden kuluessa direktiivin voimaantulosta eli 28.5.2026 mennessä. Hallitusohjelman mukaisesti direktiiviin kansallinen toimeenpano tehdään mahdollisimman vähäisillä muutoksilla voimassa oleviin säädöksiin.
Direktiivissä vaaditaan varmistettavan, että julkiset toimijat arvioivat ESCO-sopimuksien käyttöä suurten julkisten (yli 750 m²) ei-asuinrakennusten tullessa peruskorjausvaiheeseen. Direktiivin mukaan yritykset, jotka panevat täytäntöön energiatehokkuutta koskevan sopimuksen (ESCO-sopimuksen), vapautetaan energianhallintajärjestelmän ja pakollisten katselmusten vaatimuksista.
Muutoksen taustalla on uusiutuvan energian direktiivin muutos, RED III -direktiivi, joka pyrkii sujuvoittamaan uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä. Nykyisessä uusiutuvan energian direktiivissä on asetettu tavoitteet ja toimet, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa ja kulutusta sekä varmistavat tältä osin EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisen.
Direktiivin säännösten taustalla on komission vuoden 2020 unionin digitaalistrategiaa koskeva tiedonanto, jossa korostettiin erittäin energiatehokkaiden ja kestävien datakeskusten tarvetta sekä televiestintäoperaattoreiden ympäristöjalanjälkeä koskevia avoimuustoimia.
Energiatehokkuuden parantaminen on nyt entistä tärkeämpää uusien EU-direktiivien myötä. Kunnille tämä tarkoittaa uusia velvoitteita, mutta myös mahdollisuuksia. On aika ryhtyä konkreettisiin energiatehokkaisiin toimiin.
Direktiivin tavoitteena on vähentää rakennuksista aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ja energiankulutusta.
Lailla pantaisiin täytäntöön muutettu päästökauppaa koskeva direktiivi rakennusten erillislämmityksen, tieliikenteen ja eräiden muiden alojen päästökaupan osalta. Muutetun päästökauppadirektiivin myötä EU:ssa perustetaan uusi polttoaineen jakelua koskeva päästökauppa.
Direktiivin toimeenpanossa sekä rakennusten perusparannussuunnitelman laatimisessa kuullaan ja osallistetaan vahvasti sidosryhmiä sekä kansallisella että alueellisella tasolla. Yritysten, kuntien ja kaupunkien, kuluttajien ja rakennusten omistajien ja muiden sidosryhmien näkemyksiä kerätään 30.6.2024 asti auki olevalla kyselyllä. Ota kantaa -kysely (vastaa 30.6.2024 mennessä).