10 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet – Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.
Elintarvikeala vähensi materiaalitehokkuuden sitoumuksilla vuosina 2019-2021 ruokahävikkiä 11,9 miljoonaa kiloa, jätteitä 4 miljoonaa kiloa ja säästi rahaa 17,7 miljoonaa euroa. Kolmen vuoden aikana ruokahävikkiä pystyttiin vähentämään lähes 12 miljoonaa kiloa.
Suomi on muiden EU-maiden tavoin sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Tästä syystä raportoinnin tuloksia seuraavat mielenkiinnolla kolme sitoumusosapuolena olevaa ministeriötä. Ensimmäisen kolmivuotiskauden tulokset valmistuivat marraskuussa 2022. Ruokahävikkiä vähennettiin lähes 12 miljoonaa kiloa.
Mukana on myös kysymykset lähi- ja luomuruuan osuuksista ruokapalveluissa sekä ruokahävikistä. Vastaajat kutsutaan tulosten julkistustilaisuuteen Kaikki kyselyyn vastanneet ja yhteystietonsa jättäneet saavat kutsun tulosten julkistustilaisuuteen, joka järjestetään alkuvuodesta 2023. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Kyselyyn voi vastata 14.10.2022 saakka.
Tässä paikallisessa kampanjassa energiansäästö oli ikään kuin kytketty laajempaan kokonaisuuteen, jossa oli mukana muun muassa ruokahävikki”, arvioi erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta. Kunnat ja kuntayhtymät -kategoriassa oli 18.10.2022 mennessä 118 ilmoittautunutta tahoa.
Ensimmäisellä kaudella 2019–2021 sitoumukseen liittyneet 17 yritystä onnistuivat vähentämään ruokahävikkiä, muovin käyttöä, jätettä ja kasvihuonekaasupäästöjä. Tuloksiin päästiin prosessien materiaalitehokkuutta parantamalla, sivuvirtoja hyödyntämällä ja kierrätysastetta nostamalla. Erinomaiset tulokset kannustavat toimijoita nyt uudelle sopimuskaudelle.
Palkitut ratkaisut ovat Voittaja: Tampereella kehitettiin infrahankkeisiin Suomen ensimmäinen kiertotaloutta edistävä hankintamalli Kunniamaininnat: Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilien kierrätys Lahden kaupungintalo peruskorjataan kestävästi kiertotalouden hengessä Ruokahävikki puolitetaan Joensuussa vuoteen 2025 mennessä (Polkka Oy) Kiertotalousohjelma näkyy Riihimäen kouluissa
Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää. Lue lisää 11.6.2020 Helpotusta helteen keskelle Kesän ensimmäiset helteet ovat pian totta Suomessa.
Lue lisää 11.2.2021 Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle – Materiaalitehokkuus osoittautui tärkeäksi vastuullisuuden mittariksi Ruokahävikkiä on onnistuttu elintarviketeollisuudessa vähentämään erityisen paljon tuotantoprosesseja tehostamalla. Tämä kävi ilmi materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista.
Kokeilut tarjoavat vastauksia siihen, miten kuntien tuottamilla tai ostamilla tavaroilla tai palveluilla voidaan edistää ilmastovastuullista elämäntapaa, vähentää ruokahävikkiä sekä työmatka- ja vapaa-ajan liikkumisen päästöjä. Lue lisää 19.1.2021 YM: Kansalaisten kuuntelemisesta pontta ilmastosuunnitelman uudistukseen – Miten vähennämme päästöjä tehokkaasti ja reilusti?