23 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
17.10.2022 10.00 Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa Hyvin toimiva ilmanvaihto on raikkaan ja terveellisen sisäilman perusedellytys. Hyvä sisäilma taas on yksi mukavan elämän elinehto. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan.
“Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä, siksi ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus. Aseta sisäänpuhalluslämpötilat oikealle tasolle (max +18°C).
Ilmanvaihto talvikuntoon Hyvä sisäilma koostuu lämpötilan ohella toimivasta ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtojärjestelmien kesäasetukset on nyt säädettävä talviasentoon, suodattimet puhdistettava ja lämmöntalteenottolaite kytkettävä toimintaan. Suur-Uski korostaa, että energiansäästön nimissä ilmanvaihtoa ei saa missään tilanteessa sulkea tai estää.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Ohjelmoi ja säädä ilmavirrat tarpeen mukaan, hyödynnä osatehoja aikaohjelmissa. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana.
Ilmanvaihto Ilmanvaihto ja jäähdytys on lämmityksen jälkeen toinen merkittävä kunnan energiankulutuksen kohde. Eri yksiköistä pitäisi kartoittaa voidaanko ilmanvaihdon tarpeetonta käyttöä vähentää esimerkiksi alentamalla ilmanvaihtoa sellaisina vuorokaudenaikoina, jolloin tilassa ei ole käyttäjiä.
Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.): aikaohjelmat säädöt asetusarvot hyötysuhteet, ja mittausten toimivuus. Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin.
Olisiko kenties mahdollista yhdistää iltakäytöt tiettyyn tai tiettyihin tiloihin, jolloin muissa tiloissa voidaan säätää ilmanvaihtoa pienemmäksi ja valaistus jopa kokonaan pois iltaisin”, sanoo johtava asiantuntija Harri Heinaro valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.
. – Katselmuksen ehkä yllättävin tulos oli kuitenkin ilmanvaihtoon kuluvan energian suuri määrä. Siihen kuluu 62 prosenttia käytetystä kaukolämmöstä. Haastava kohde energiakatselmukselle Sairaanhoitopiiri tilasi energiakatselmuksen Turku Energialta.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa. Palaa otsikoihin