Siirry sisältöön

16 hakutulosta

Eniten on kasvanut kiinnostus suurten hukkalämpöä hyödyntävien lämpöpumppujen käyttöön.
Kiinteistö- ja palveluala Lisätietoa kiinteistöjen energiatehokkuudesta: Kiinteistön energiankäyttö Energiatehokas ammattikeittiö Energiatehokas hiihtokeskus Ilmavirtojen säädöt ja tarkastukset palvelukiinteistöissä -opas Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon Kiinteistön energiatehokkaat sähkötekniset ratkaisut Lämpöpumppujen huolto-ohje Paranna ja ylläpidä loma-asumisen energiatehokkuutta
sähköistyminen ja sen vaikutus energiatehokkuuteen ja hukkalämpöjen hyödyntämiseen Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa - kirjallisuusselvitys Sähkömoottoreiden hankintaopas Teollisuuden tekninen eristys & energiatehokkuus Teollisuuden uunit ja energiatehokkuus Teollisuusuunien energiatehokkuus Tuotannon hukkalämpö hyödyksi Ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen – Lämpöpumppu
Lämpöpumpuilla kasvava rooli sähköistymisessä Selvityksen mukaan lämpöpumput ovat sähköistymisessä merkittävässä roolissa, muun muassa korvattaessa teollisuuden kiinteistöjen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa lämmitystä, joka on nykyisin arviolta kolme terawattituntia vuosittain. Teollisuuden prosessien sähköistämisen suurimpia haasteita ovat korkeat lämpötilavaatimukset.
Leppävirralla sijaitseva As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto on kuluvan syksyn aikana siirtymässä fossiiliajasta nykyaikaan, sillä vanhat öljykattilat vaihtuvat ilma-vesi-lämpöpumppuun. Kuva. As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto siirtyy syksyn aikana fossiiliajasta nykyaikaan vanhojen öljykattiloiden vaihtuessa ilma-vesi -lämpöpumppuun. Kuva Juha Louhisto.
Lämpötilatasosta riippuen lämpöä voi hyödyntää joko suoraan tai lämpöpumpun avulla kaukolämpöverkostossa, omassa tai viereisessä kiinteistössä. Taloudellisesti kannattavinta hukkalämmön hyödyntäminen on saman kiinteistön sisällä.
Myös varsinaisen viestinnän kohteita on mukana aiempaa enemmän, sillä direktiivin artiklat koskevat laajasti eri lämmitysmuotoja: lämmityskattiloiden lisäksi mukana ovat sähkö, lämpöpumput, kaukolämpö sekä eri hybridijärjestelmät. ”Lämpöpumppujen merkitys kasvaa kohisten talotekniikassa.
Lämpöä tuotetaan yhä enemmän lämpöpumpuilla, valaistus on jo kauan sitten siirtynyt päreistä hehkulampun kautta ledeihin ja sähköinen liikkuminen yleistyy jatkuvasti. Myös talotekniikka, kuten ilmanvaihto ja viilennys, vaativat toimiakseen sähköä.
Rakennuksen lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtojärjestelmille on omat paikkansa arvioinnissa, mutta myös lämmityksessä sähkö on merkittävässä roolissa muun muassa lämpöpumppujen kautta. Paljon painoa laitetaan myös sähkön paikalliselle tuotannolle ja varastoinnille sekä sähköiselle liikkumiselle. Suomessa yleinen kaukolämpö on arviointimenetelmässä jäänyt hieman taka-alalle.
Viime vuoden kysytyimpiä aiheita olivat erilaiset lämpöpumput, aurinkopaneelit ja tuet. Energianeuvoja kirittää myös kuntia ja pk-yrityksiä kohti energia- ja ilmastotavoitteita tukemalla energiatehokkuussopimuksien toteuttamista ja energiakatselmuksien käynnistämistä. Energianeuvontaa rahoittaa Energiavirasto, joka on kilpailuttanut toiminnan neljän vuoden ajaksi.