Siirry sisältöön

21 hakutulosta

Näytä hakutuloksia aihealueittain
. – Opinnäytetyössäni halusin selvittää, millaiset valinnat tai syy-seuraussuhteet arjen ruokahuollossa lisäävät tai vähentävät kotona syntyvää ruokahävikkiä, Hannele Kiivuori kertoo. Tutkimukseen osallistui viisi lapsiperheen vanhempaa Uudeltamaalta.
Ruokahävikkiä vähennettiin teollisuudessa ja kaupan alalla osin samoin keinoin; hävikin mittaamista ja seurantaa tehostamalla, henkilöstöä kouluttamalla ja johtamistapamuutoksilla. Kaupan alalla toimissa korostuvat myös valikoiman hallinta, kuljetus- ja logistiikkaratkaisut, teollisuudessa puolestaan prosessien parantaminen.
Näillä toimilla elintarviketeollisuuden yritykset vähensivät samalla ruokahävikkiä yli 300 000 kiloa, kertoo Motivan asiantuntija Aki Finér . Materiaalitehokkuudella voidaan luonnonvarojen säästämisen lisäksi vähentää ilmastopäästöjä.
Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet – Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.
Elintarvikeala vähensi materiaalitehokkuuden sitoumuksilla vuosina 2019-2021 ruokahävikkiä 11,9 miljoonaa kiloa, jätteitä 4 miljoonaa kiloa ja säästi rahaa 17,7 miljoonaa euroa. Kolmen vuoden aikana ruokahävikkiä pystyttiin vähentämään lähes 12 miljoonaa kiloa.
Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää. Vältä ruokahävikkiä Juhannusta juhlistetaan usein ystävien tai perheen kera, miten selvitä ruokahuollosta ilman hävikkiä? ‒ Suunnittelu on kaiken A ja O.
Koronakevät vähensi kuluttajien arvion mukaan ruokahävikkiä kotitalouksissa Hävikki-battlen tavoite on taitojen kartuttamisen lisäksi lisätä tietoa ruokahävikistä.
Arla on materiaalitehokkuuden sitoumuksensa puitteissa edistänyt pitkäjänteisesti materiaalitehokkuutta ja sitoutunut tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Yhteishyvä-aikakausmedia on tehnyt vuosina 2021–2022 kaikkiaan seitsemän ravitsemussitoumusta.
Kahden tuhannen läpikäydyn yrityksen joukosta tunnistettiin reilu 190 yritystä, jolla oli ruokahävikkiä vähentäviä palveluita tai ratkaisuja. Innovaatiot ryhmiteltiin ruokahävikkiä estäviin palveluihin, vanhenevan ruoan myyntiin tai uudelleenmyyntiin ennen hävikiksi päätymistä, hävikin hyödyntämiseen uusina tuotteina ja hävikkiä tai jätettä vähentäviin pakkausratkaisuihin.
Elintarviketeollisuuden yrityksissä ruokahävikki väheni tehokkaimmin tilaus-toimitusketjun hallintaa kehittämällä sekä tuotantoprosesseja optimoimalla. Päivittäistavarakaupan yrityksissä valikoiman ja toimitusketjun hallinta sekä hukka- ja ilta-ale -käytännöt olivat tehokkaimpia toimia ruokahävikin vähentämisessä.