Siirry sisältöön

22 hakutulosta

Joukkoliikenne Junalla, bussilla, raitiovaunulla ja metrolla matkustaminen on energiatehokkaampaa kuin yksityisautoilu. Raideliikenteessä energiankulutus henkeä kohden on kaikkein pienintä. Raideliikenteen osuus Suomen liikenteen hiilidioksidipäästöistä on vain puoli prosenttia.
. - 22.9.2024 Perustiedot Tapahtumapaikka Euroopan liikkujan viikko, Viikko 38 Tuotteet joukkoliikenne kävely pyöräily Liikkujan viikko työmatkaliikkuminen kestävä liikkuminen Kuvaus Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, 16.–22.9.
Jos joukkoliikenne toimii hyvin, voi joukkoliikenne yhdessä taksin, auton vuokrauksen tai yhteiskäyttöautopalvelun kanssa hyvinkin olla harkinnan arvoinen vaihtoehto omalle autolle. Lyhyillä matkoilla kävely ja pyöräily parantavat kuntoa ja samalla myös elämänlaatua. Sähköpyörällä 10–20 kilometrin pituinen työmatkakin voi sujua vaivattomasti.
Ensisijaisia kulkutapoja ovat kävely, pyöräily ja joukkoliikenne. Mikäli henkilöauton käyttö on välttämätöntä, kannattaa suosia autojen yhteiskäyttöä, kimppakyytejä, liityntäpysäköintiä ja taloudellista ajotapaa. Fiksua on valita mahdollisimman pienikulutuksinen auto, jossa voi käyttää myös tulevaisuuden polttoaineita.
Esimerkiksi kävely, pyöräily, joukkoliikenne ja kimppakyydit ovat yleensä kustannus- ja energiatehokkaampia vaihtoehtoja kuin yksin omalla autolla liikkuminen. Liikkujan viikko haluaakin tukea muutama viikko sitten julkaistua Astetta alemmas -energiansäästökampanjaa. Myös Astetta alemmas korostaa arjen pieniä energiatekoja, kuten astetta kevyempää kaasujalkaa.
Muutos on näkynyt muun muassa joukkoliikenteen käytön vähentymisenä sekä kävelyn, pyöräilyn ja etätöiden lisääntymisenä. ”Näin Liikkujan viikolla on hyvä nostaa esille, että joukkoliikenne on turvallinen ja ympäristöystävällinen liikkumismuoto”, Suomela vinkkaa. Joukkoliikenteessä tulee noudattaa koronaan liittyviä yhteisiä pelisääntöjä ja aluekohtaisia suosituksia.
Avustuksia ja rahoitusta voi hakea kestäviin hankkeisiin seuraavilla avainalueilla: rakennukset (julkinen ja asuinrakentaminen), kaupunkien infrastruktuuri (katuvalaistus, kaukolämpö) sekä joukkoliikenne. Vuosina 2014–2020 tämä tuki on myönnetty Horisontti 2020 -ohjelmasta, ja se jatkuu nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen (2021–2027) aikana InvestEU-ohjelman puitteissa.
Useissa Euroopan kaupungeissa on hyvä julkinen joukkoliikenne. Lisäksi matkailijoiden käytössä on esimerkiksi kaupunkipyöriä. Pidempiaikainen pyöränvuokraus on hyvä vaihtoehto, jos haluat tutustua kohteeseen tarkemmin tai tehdä pidempiä reissuja kaupungin ulkopuolelle.
. – Haluamme pitää esillä sitä, että joukkoliikenne on turvallinen tapa matkustaa, kunhan viranomaissuosituksia noudatetaan. Perinteinen Bussilla pääsee -kampanjamme järjestetään myös tänä vuonna, kertoo Marja-Leena Inkinen-Remes Joensuun kaupungilta. Pyöräily on kasvattanut suosiotaan ja sähköpyörien kysyntä on huimassa nousussa.
Tarkista aikataulut: Kemin Taksipalvelu, Meri-Lapin joukkoliikenne, Matkahuolto tai Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta. Lisätiedot: Senja Raappana puh. 040 630 9439 Senja.raappana@kemi.fi Riihimäki Riihimäellä on jo perinteeksi muodostuneesti maksuton paikallisliikenne koko Liikkujan viikon (16.-22.9.) ajan.