Siirry sisältöön

46 hakutulosta

Valaistus Valaistukseen kuluu keskimäärin 22 prosenttia asunnon taloussähköstä. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla laitevalinnoilla valaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa selvästi normaalitasoon verrattuna. Suunnittelussa kannattaa muistaa, että valaistus on kodeissa tärkeä tekijä niin viihtyvyyden, työskentelyn kuin turvallisuudenkin takia.
Lamput ja valaistus Energiatehokas led-valaistus kannattaa ja maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Erilaisiin valaisimiin sopivia led-lamppuja saa maltilliseen hintaan. Ledien käyttöikä on energiansäästölamppuakin pitempi ja jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.
Sähkönkulutus ja valaistus Taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja laitteissa kuluvaa sähköä kutsutaan kiinteistösähköksi, jolle on oma kulutusmittari. Kiinteistösähköä varten taloyhtiö tekee sähkösopimuksen ja kustannukset jakaantuvat asukkaille yhtiövastikkeessa tai vuokrassa.
Valaistus Ulkovalaistus LED Automaation toteutus ABB i-bus® KNX Automaation kuvaus Huoneistoissa KNX-kotiautomaatio: Valaistus, pistorasiat ja lämmitys. Kulutuksien (sähkö, lämpö, kylmä ja kuuma vesi) visualisointi eteisen seinän kosketusnäytöllä. Kotona. poissa ja pitkään poissa ohjaukset. Oman ja talon yhteisten kulutuksien tarkempi visualisointi nettiportaalissa.
Jäähdytystarpeen minimointi – aurinkosuojaus, laitekuorma, valaistus: minimoidaan kiinteistön jäähdytystarve huomioimalla aurinkosuojaus, sisäinen laitekuorma ja valaistus.
Valaistus Ohjataanko valaistusta automaattisesti ja älykkäästi? Ulkovalaistuksessa Sisävalaistuksessa (asunnoissa) Kiinteistön valaistuksessa (esim. porraskäytävät) Huomioita: Liitetäänkö valaistus osaksi muita järjestelmiä? Kulunvalvonta Murtosuojaus Huomioita: Aurinkoenergia Mihin tuotettu aurinkosähkö käytetään?
Jos valaistus toimii jo nyt ledeillä, lisää säästöjä ja käyttömukavuutta saa valaistuksen ohjauksella. Erityisesti ulkovalaistuksessa, jossa käyttöajat ovat tyypillisesti pitkiä, liiketunnistukseen tai aikaohjaukseen perustuva valaistuksen ohjaus on käytännöllinen ja vähentää energiankulutusta merkittävästi.
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön. “Yleisten tilojen lämpötilat on syytä tarkistaa ensimmäisenä – yleensä näissä tiloissa lämpötila on aivan liian korkealla – niitä lämmitetään turhaan.
Valaistus entistä vahvemmin lediin EU:n ekosuunnitteluasetus tiukentaa lamppujen ekosuunnitteluvaatimuksia ja Euroopan unionin RoHS1-direktiivi rajoittaa tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.
Lisätietoa valaisinten sijoitteluun ja valaistusvoimakkuuteen eri tiloissa: Lamput ja valaistus