Siirry sisältöön

Tapahtumat


Vuoropuhelu rakennusten älyindikaattorin (SRI) arviontimenetelmästä

Aika

24. - 27.9.2024

Paikka
Hybridi-tilaisuus
Teams

Lisätietoa

Jaakko Ketomäki
johtava asiantuntija, Kestävä rakennettu ympäristö -tiimin vetäjä
+358 (0) 50 300 0119
Lähetä sähköpostia

Suomessa on meneillään rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä (EPBD) esitellyn rakennusten älyindikaattorin (Smart Readiness Indicator, SRI) kansallinen testausvaihe. Testauksen toteuttaa Motiva ympäristöministeriön toimeksiannosta.

Rakennusten älyindikaattorilla arvioidaan rakennusten älyvalmiuksia energiatehokkuuden, rakennuksen käyttäjän sekä energian kysyntäjouston näkökulmasta. Testaushankeen tavoitteena on selvittää älyindikaattorin soveltuvuutta Suomen olosuhteisiin.

Juuri uudistetussa rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä mahdollistetaan SRI-arvioinnin pakollisuus suuremmille rakennuksille, jotka eivät ole asuinkäytössä. Älyindikaattori on monissa kohdin direktiiviä nostettu samaan asiayhteyteen rakennusten energiatodistuksen sekä uuden perusparannuspassin kanssa. On siis oletettavaa, että älyindikaattorin painoarvo rakennusten arvioinnissa ja jopa rakentamisen ohjauksessa lisääntyy.

Tähän mennessä testauksessa useat eri arvioitsijat ovat tehneet kymmeniä älyindikaattoriarvioita erityyppisille rakennuksille. Nyt haluamme koota eri sidosryhmien ajatuksia älyindikaattorin arviointimenetelmästä.

Järjestämme syyskuussa 2024 kaksi saman sisältöistä työpajaa älyindikaattorin testaukseen liittyen:

Tiistaina 24.9.2024 klo 13–16
Läsnäolotapahtuma pääkaupunkiseudulla (paikka täsmentyy osallistujamäärän mukaisesti)
Ilmoittautuminen tiistain tilaisuuteen 10.9. mennessä.

Perjantaina 27.9.2024 klo 9.00–11.30
Etätapahtuma Teams-yhteydellä
Ilmoittaudu perjantain tilaisuuteen 25.9. mennessä.

Ilmoittaudu mukaan ajoissa, sillä tilaisuuteen ilmoittautuneille lähetetään materiaalit etukäteen. Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki älyindikaattorista kiinnostuneet. Erityisesti toivoisimme talotekniikka-alan toimijoita kuten laite- ja järjestelmätoimittajia, suunnittelijoita ja konsultteja. Myös kiinteistöjen omistajat ja energiayhtiöiden edustajat ovat edelleen tervetulleita.

Tilaisuuksien tavoite on saada palautetta arviointimenetelmästä, ja etenkin rakennusten talotekniikan osa-alueiden arvioinnista. Keskitymme arvioinnin ns. palveluluetteloon, josta on tavoitteena muokata kommenttien perusteella Suomen olosuhteisiin soveltuva versio. Tule vaikuttamaan, miten toimenpiteitä arvioidaan Suomessa!

Ohjelma

Alustava ohjelma

  • Testaushankkeen tähänastisia tuloksia/ Jaakko Ketomäki ja Tanja Hyvönen, Motiva
  • Työpajaosuus: Kokoamme ryhmissä keskustellen palautetta SRI-arviointimenetelmästä ja mahdollisesta arviointimenettelystä Suomessa etukäteismateriaalin pohjalta.

Läsnäolotilaisuudessa 24.9. kahvitarjoilu.

Lisätietoja 
Johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki, 
puh. 050 3000 119, jaakko.ketomaki@motiva.fi

Asiantuntija Tanja Hyvönen, 
puh. 050 5911 844, tanja.hyvonen@motiva.fi



Tapahtumien uutiskirje

Tapahtumien uutiskirjeen voit tilata oheisesta linkistä löytyvän Motivan uutiskirjeiden tilauslomakkeen kautta:
Uutiskirjeiden tilaus


Sivua päivitetty viimeksi 10.6.2024