Siirry sisältöön

Blogit 2024


20.6.2024 12.26

Kurkkaus johtavan asiantuntijan viikkoon Motivassa

Okariina Rauta

Valtion kestävän kehityksen yhtiönä Motiva on monessa mukana niin kansallisen tason politiikkatoimia kehittämässä, strategisia ohjelmia toteuttamassa kuin myös konkreettisella tasolla yksittäistä kuntaa, yritystä, oppilaitosta tai muuta alueellista toimijaa tukemassa. Mitä työ sitten käytännössä tarkoittaa? Miltä se näyttää yhden Motivan johtavan asiantuntijan työpöydällä yhden viikon osalta?

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma KAISUa päivitetään. Motiva tukee ympäristöministeriötä osallistamiseen liittyvissä toimissa. Yhteistyössä ministeriön kanssa suunnittelimme askelluksia syksyyn sidosryhmien osallistamiseen.

Vastaan Kiertotalous-Suomen (KiSun) Kunnat ja alueet -teemaryhmän toiminnasta. KiSun toimintaa kytketään jatkossa tiiviimmin tukemaan kiertotalouden green deal -työtä. Tämä valmistelutyö, erityisesti syksyn suhteen on nyt viimeisteltävänä. Työ on luonteeltaan aktiivista ja melkein päivittäistä yhteiskehittämistä, jossa ovat mukana Suomen ympäristökeskus Syke, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnish Green Building Council. Omalla vastuullani on erityisesti saada tarkennettua, miten tuki konkretisoituu kunnissa ja alueilla.

Resurssiviisauden edelläkävijäkuntaverkosto Fisulla (Finnish Sustainable Communities) on käynnissä markkinointikampanja, jonka tavoitteena on saada uusia kuntia mukaan verkoston toimintaan. Vastaan verkoston koordinoinnista ja kehittämisestä Motivassa. Järjestimme juuri kaikille kunnille avoimen Teams-infotilaisuuden, mikä tarkoitti etukäteisvalmistelua, infotilaisuuden vetämisen ja jälkitöiden organisoinnin Fisu-palvelukeskuksen kanssa. Tämäkin on yhteispeliä. Onneksi osaavia kollegoita on niin meillä Motivassa kuin Sykessä. Yhdessä koordinoimme verkoston toimintaa.

Viikkoon mahtui myös syksyn verkostotapaamisen ohjelman tarkempaa suunnittelua. Fisu-verkostotapaaminen pidetään syksyllä Riihimäellä. Verkostotapaamiset ovat tavallisesti verkoston sisäisiä, mutta syksyn tapaaminen (ti-ke 24.─25.9.) onkin poikkeus, ja se on avoin myös verkoston toiminnasta kiinnostuneille kunnille.

Tuemme elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELYt) valtakunnallista ilmastoyksikköä osallistamisessa ELY TOURin merkeissä. Ilmastoyksikkö kiertää kaikki keskukset. Tavoitteena on saattaa uuden ilmastoyksikön työtä tutuksi ja vahvistaa kunkin keskuksen alueellista ilmastotyötä. Kävimme läpi ilmastoyksikön kanssa kevään tapaamisten antia ja ajatuksia syksyn tuleviin tapaamisiin.

Lisäksi erään alueellisen keskuksen ilmastopuolen kanssa sparrailimme kunnan ja alueen energiatehokkuustoimenpiteitä. Tässä tausta-ajatuksena oli se, kuinka alueellinen toimija pystyy tehokkaasti, systemaattisesti ja oikeassa järjestyksessä edistämään alueen kuntien energiatehokkuustoimia, miten hyödyntää hyviä jo olemassa olevia työkaluja ja toimintamalleja sekä miten osallistaa kuntaorganisaatio aktiivisiin toimiin energiatehokkuustyössä.

Kuntien ilmastotyön tiedolla johtaminen on ollut vastuullani jo muutaman vuoden ja olenkin saanut siihen aimo annoksen ymmärrystä tässä matkan aikana. Olemme kehittäneet yhteistyössä Syken kanssa uuden konseptin kunnille, ”Kestävyyskiihdyttämö”, jonka lanseeraus pidettiin aamukahvitilaisuuden merkeissä. Viikkoon mahtui Kestävyyskiihdyttämön konseptin viimeistelyä ja aamukahvitilaisuuden valmistelua. 

Näiden teemojen lisäksi paneuduin pääosin sisäisin palaverein, sähköpostitse ja Teamsillä valmistelussa oleviin pienempiin työtehtäviin liittyen valtionhallinnon sidosryhmätyöskentelyyn ja Motivan oman toiminnan myyntiin. Näissä teemat liittyivät kaupunkipolitiikkaan, kaupunkien kestävyystyön johtamiseen, kuntaverkostojen yhteistyöhön, sekä EU:n että kansallisiin rahoitusinstrumentteihin ja kuntien ilmastotyöhön.

Viikkoon mahtui myös hieman vapaampaa työtouhua tiimipäivänä. Paint & Party -aktiviteetti oli osuva ja siinäkin pääsi hyödyntämään omaa luovuutta, hieman vain eri muodossa.

Kirjoittaja:

Johtava asiantuntija Okariina Rauta Motiva




Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Sivua päivitetty viimeksi 5.1.2024