Siirry sisältöön

Blogit 2024


19.8.2024 12.00

Askel askeleelta energiatehokkaampi kunta

Anna Sahiluoma

Energiatehokkuus on noussut keskeiseksi teemaksi kaikkialla yhteiskunnassa. Ukrainan sota ja Venäjän hyökkäyksen laukaisema energiakriisi nostivat energiatehokkaan ja huoltovarman kotimaisen energian tuotannon ansaitsemaansa arvoon.
Kunnat ovat merkittäviä energiankuluttajia, ja niiden rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on tärkeä. Energiatehokkuuden parantaminen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja auttaa saavuttamaan kansalliset ja kansainväliset ilmastotavoitteet. Euroopan unioni on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi osana Green Deal -aloitetta. Uudet direktiivit velvoittavat jäsenmaita vähentämään energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti julkisissa rakennuksissa.

Kunta-alan energiatehokkuussopimus on systemaattinen tapa pienentää energiankulutusta

Energiatehokkuussopimus tarjoaa tehokkaan välineen tavoitteiden saavuttamiseen. Se asettaa selkeät tavoitteet, tarjoaa asiantuntija-apua ja parhaita käytäntöjä energiatehokkuuden parantamiseksi sekä auttaa kuntia sitoutumaan pitkäjänteiseen kehittämiseen.

Ensimmäinen askel energiatehokkuustyössä on tunnistaa järkevät kohteet. Siinä auttavat energiakatselmukset. Energiatehokkuustoimien lisäksi on hyvä harkita mahdollisuudet investoida uusiutuvaan energiaan, kuten aurinkopaneeleihin, tuulivoimaan ja maalämpöön. Nämä investoinnit vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tukevat energiatehokkuustavoitteita.

Kustannukset kuriin energiatehokkuudella

Energiatehokkuuden parantaminen tuo taloudellisia hyötyjä. Saavutetut säästöt voidaan ohjata muihin tärkeisiin kohteisiin. Energiatehokkuusinvestoinnit, kuten parempi eristys ja energiatehokkaammat laitteet, maksavat itsensä usein takaisin nopeasti. Sen lisäksi että energiankulutuksen vähentäminen pienentää energiakustannuksia, energiatehokkuudella on myös monia oheishyötyjä, kuten päästöjen väheneminen ja kunnan imagohyöty.

Parantunut energiatehokkuus voi myös parantaa kuntalaisten elämänlaatua. Energiatehokkaat ja hyvin huolletut rakennukset tarjoavat terveellisen sisäilman ja asumismukavuutta. Lisäksi paikallisten energiatehokkuusprojektien toteuttaminen voi edistää työllisyyttä. Energiatehokkuuden parantaminen on nyt entistä tärkeämpää uusien EU-direktiivien myötä. Kunnille tämä tarkoittaa uusia velvoitteita, mutta myös mahdollisuuksia. On aika ryhtyä konkreettisiin energiatehokkaisiin toimiin.

Kirjoittaja:
Motiva Oy
asiantuntija Anna Sahiluoma
+358 (0) 9 6122 5041
anna.sahiluoma@motiva.fi





Kirjoitus on julkaistu alunperin Kuntamarkkinat verkossa -sivustolla 9.8.2024.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 5.1.2024