Siirry sisältöön

Blogit 2023


10.3.2023 11.00

Olemme Sophia ja Veli-Matti, uusia motivalaisia viime syksystä. Miten ja miksi päädyimme Motivaan?

Sophia Rovio ja Veli-Matti Virtanen aloittivat Motivassa työskentelyn asiantuntijoina syksyllä 2022, ja kertovat nyt ensimmäisistä vaikutelmistaan ja siitä, miksi halusivat liittyä motivalaisten joukkoon.

Sophian esittely

Sophia Rovio
– 24 vuotta
– Kotoisin Imatralta
– Valmistunut energiatekniikan diplomi-insinööriksi LUT-yliopistosta Lappeenrannasta
– Työskentelen Motivalla elinkeinoelämän energiatehokkuuden asiantuntijana
– Vapaa-ajalla urheilen monipuolisesti, neulon, liikun luonnossa ja vietän aikaa ystävien ja perheen kanssa rentoutuen


Hain Motivalle töihin energiatehokkuuden asiantuntijaksi, koska energia-asioiden parissa työskentely, elinkeinoelämä, ihmiset sekä kestävän kehityksen edistäminen kiinnostavat. Täällä pääsen tekemään yhteiskunnallisesti merkityksellistä työtä energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen parissa. Pääsen vaikuttamaan ympäristön ja globaalin biodiversiteetin hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

Motivan rooli on merkittävä energiamurroksen asiantuntijana ja siihen vaikuttavana ratkaisujen muodostajana. Yrityksessämme tulee tutustuttua todella laajasti myös erilaisiin osaamisalueisiin, koska Motivassa on useita eri liiketoiminta-alueita. Pääsen tutustumaan monien eri alojen osaajiin, joilla kaikilla on yhteinen tavoite kestävän kehityksen edistämisessä.

Työelämään siirtyminen ei ole ollut minulle iso muutos, koska olen ollut vahvasti työelämän parissa koko opiskelujeni ajan. Aloitin kesätyöt jo nuorena, joten minulle töiden tekeminen on luonnollinen osa elämää. Aikaisemmat työni pohjautuivat vahvasti metsäteollisuuden pariin, josta olen saanut erilaisissa tehtävissä paljon monipuolista ja arvokasta kokemusta.

Vaikka opiskeluni päättyivät viime syksynä uskon, että tulen opiskelemaan vielä jossain vaiheessa. Työtehtävien parissa oppiminen ei suinkaan lopu vaan opiskelu ja oppiminen kulkevat osana koko työelämän. Työelämään siirtyminen on uudenlaisen kulttuurin aloittamista kokopäiväisenä työntekijänä vaikkakin oppiminen jatkuu senkin ohella. Koen, että Motivalla on inspiroiva, positiivinen ja tehokas työyhteisö, johon oli mukava tulla mukaan. Olen todella innoissani energiatehokkuuden asiantuntijan työstäni ja odotan innolla, millaisia mahdollisuuksia työurani varrelle tulee. Haluan kehittyä, oppia ja soveltaa!

Työskentelen elinkeinoelämän energiatehokkuuden asiantuntijana Motivalla. Työhöni kuuluu muun muassa energiatehokkuussopimustoiminta, energiatehokkuus-webinaarien pitäminen sekä monenlaisissa projekteissa työskentely energian parissa. Työt ovat monipuolisia ja erilaisia. Työtehtäviin vaikuttavat vahvasti yhteiskunnalliset ja globaalit muutokset energiasektorilla. Työni kautta pääsen tutustumaan monipuolisesti eri alojen toimijoihin ja perehtymään erilaisiin ratkaisuihin energiatehokkuuden saralla. Lisäksi järjestämme ja fasilitoimme paljon myös erilaisia tapahtumia energian parissa. Työn monipuolisuus ja monialaisuus antavat mahdollisuuksia kehittyä laaja-alaisesti. Motivassa työtä tehdään todella merkittävien asioiden parissa, mutta pilke silmäkulmassa ja hymy huulilla.

Veli-Matin esittely

Veli-Matti Virtanen
– 30 vuotta
– Kotoisin Kiuruvedeltä, opiskellut energiatekniikan diplomi-insinööriksi Lappeenrannassa
– Työskentelen Motivalla uusiutuvan energian asiantuntijana
– Vapaa-ajalla ulkoilen, urheilen ja seuraan mäyräkoiran metkuja

Motiva on ollut itselleni hyvin tuttu jo opiskeluajoista alkaen. Olen hyödyntänyt yrityksen nettisivuja aktiivisesti opiskellessani sekä luntatessani tietoja uusiutuvista energiantuotantomenetelmistä tai energiatehokkuudesta. Motiva on aina näyttäytynyt silmissäni luotettavana ja mielenkiintoisena asiantuntijaorganisaationa, ja olenkin hyvin iloinen, että pääsin osaksi tätä yhteisöä.

Valmistuin LUT-yliopistosta energiatekniikan diplomi-insinööriksi syksyllä 2020, ja kerkesin olla työelämässä noin kaksi vuotta ennen Motivalle siirtymistä. Työsuhteeni aluksi yllätyin eniten siitä, millaisella otteella täällä työskennellään! Hyväntuulisen ja kannustavan työyhteisön lisäksi työkalut ja työskentelymetodit ovat nykyaikaisia. Etätyöskentely mahdollistetaan ja hybridimalli on omaksuttu erinomaisesti, vaikka itse kuulunkin siihen joukkoon, jonka löytää useimmiten toimistolta.

Työskentelen Motivalla uusiutuvan energian asiantuntijana. Teen töitä pääosin aurinkoenergian, tuulivoiman, vesivoiman, bioenergian sekä lämpöpumppujen parissa, mutta pääsen osallistumaan muidenkin aihealueiden projekteihin. Uusiutuva energia on ollut aina itselleni se kaikkein mielenkiintoisin sekä puoleensavetävin aihealue, ja onkin hienoa, että saan todistaa uusiutuvan energian kasvua näköalapaikalta. Samalla pääsen kehittämään osaamistani energiatehokkuuteen sekä energia-alaa laajempaan kestävään kehitykseen liittyen.

Ensimmäisten kuukausien aikana minulle on valjennut, miten monen alan asiantuntijoita työyhteisöstämme löytyy ja kuinka monipuolisia palveluita tarjoamme. Energia- ja materiaalitehokkuuden lisäksi Motiva tarjoaa erilaisia palveluita sekä ratkaisuja niin kestävän kehityksen selvityksiin, analyyseihin, johtamiseen kuin mahdollistamiseenkin.

Motivan rooli energiakriisissä ja -murroksessa

Energiakriisin ja -murroksen myötä energia-asiat ovat nousseet ajankohtaisemmiksi ja merkittävämmiksi kuin koskaan. Motivan energiapuolen asiantuntemuksella on kasvava kysyntä. Motiva pyrkii jakamaan avoimesti puolueetonta tietoa ja neuvomaan kuluttajia tehokkaammasta energiankäytöstä ja energiatehokkuutta parantavista investoinneista. Kestävien ratkaisujen ja energiatehokkaiden toimintamallien kautta edistetään kokonaisvaltaisesti ympäristön hyvinvointia ja lisäksi muodostuu kustannussäästöä. Koemmekin energia-asiantuntijoina työskentelyn todella tärkeänä ja inspiroivana.

Kuluva talvi on tarjonnut haasteita energian saatavuuden ja riittävyyden kannalta. Olemme joutuneet tarkastelemaan kriittisesti omaa energiankulutustamme ja siihen liittyviä tottumuksia. Energiankulutuksen pienentäminen sekä sähkön kulutusjousto ovat olleet kuluvana talvena merkittävässä roolissa. Mikä tärkeintä, saimme yhdessä leikattua kulutuspiikkejä, jolloin takasimme sähkön riittävyyden kaikille. Energiansäästöön Motiva on kannustanut kaikkia toimijoita Astetta alemmas -kampanja -kampanjan myötä.

Energiatehokkuuden edistämisessä jokainen on merkittävässä asemassa: yksilöt, yritykset ja kunnat. Energiatehokkuussopimuksiin on liittynyt jo yli 730 yritystä ja yli 130 kuntaa/kuntayhtymää. Energiatehokkuussopimuksien solmiminen yrityksissä ja kunnissa/kuntayhtymissä on merkittävä ja kokonaisvaltainen energiatehokkuuden edistäjä, josta löytyy lisää tietoa Energiatehokkuussopimukset -sivuilta.

Motiva järjestää lisäksi energiatehokkuuden saralla paljon erilaisia webinaareja, joihin voi tutustua seminaariaineistojen Energiatehokkuus-osiossa. Tuleviin webinaareihin voi ilmoittautua puolestaan Tapahtumat-osiossa.

Motivan sivuilla annetaan myös laajasti vinkkejä yritysten energiatehokkuuden parantamiseen – Ohjeita ja vinkkejä tehokkaaseen energian- ja materiaalien käyttöön, ja uusiutuvasta energiasta löytyy tietoa Uusiutuva energia -osiosta. Kotitalouksien energiankulutukseen liittyvää tietoa löytyy muun muassa Koti ja asuminen -osiosta.

Kirjoittajat:
Motiva Oy
asiantuntija Sophia Rovio
sophia.rovia@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Veli-Matti Virtanen
veli-matti.virtanen@motiva.fi



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 20.11.2023