Siirry sisältöön

Blogit 2023


30.6.2023 10.00

Kohti puhtaampaa ja kestävämpää Suomea

Elina Moisio

Maan uudella hallituksella on edessään vastuullinen tehtävä osana päättäjäsukupolvien ketjua viedä maailmaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tavoitteet on asetettu korkealle, kun hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi nousee puhtaan energian ja ilmastokädenjäljen edelläkävijäksi.

Se onkin viisautta, sillä mahdollisuudet energiamurroksen, puhtaan energian ja kiertotalouden puolella ovat rajattomat. Puhtaan talouden investointien ja työpaikkojen lisääminen luovat hyvinvointia ja vaurautta sen lisäksi, että ne ovat tie kohti ilmastonmuutoksen hillintää ja luontokadon torjuntaa.

Energiamurrosta ei voi pysäyttää. Energiatehokkuuden edistäminen on aivan oleellinen osa energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden turvaamista. Viimevuotinen iso yhteisponnistus, Astetta alemmaksi -kampanja todisti, että energiasäästökeinoista kertominen tuottaa mitattavia tuloksia.

Hallitus kannustaakin ohjelmassaan energiatehokkuuteen. Iso osa tätä työtä on energiatehokkuusdirektiivin toimeenpano ja vaikkapa energianeuvonta, jonka määrärahoja kuitenkin nyt leikataan. Valtiontaloutta tasapainottaessa kannattaa olla tarkka siinä, ettei vaikuttavuudeltaan tehokkaaksi todennettuja toimia ajeta alas.

Vaikuttavuuden johtaminen näkyy hallituksen tavoitteissa eri sektoreilla. On oikea suuntaus vahvistaa valtionhallinnon johtamisen strategisuutta. Tämä koskee myös julkisia hankintoja, ja innovatiivisten hankintojen käyttöä.

Kiertotaloudessa on tärkeää edistää pysyvien toimintamallien ja markkinoiden syntymistä. Ison ajattelutavan muutoksen aikaansaaminen on aivan välttämätön luonnonvarojen kestävän käytön kannalta. Tässä asiassa hallitusohjelman kunnianhimon taso voisi olla korkeampikin. Kiertotalous ei ole vain kierrätystä vaan uusien liiketoimintamallien rakentamista uudenlaisen talouden pohjaksi.

Motivassa on sellaista osaamista, joka kannattaa valjastaa kumppaniksi toteuttamaan uuden hallituksen ohjelmaa ministeriöissä ja virastoissa. Olemme luonteva kumppani myös kunnille, hyvinvointialueille ja yrityksille saattamaan muutosta käytäntöön asti.

Tavoite on yhteinen: kaikin puolin kestävämpi yhteiskunta sekä vihreän siirtymän tuomien mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen.

Kirjoittaja:
toimitusjohtaja Elina Moisio
puh. +358 40 575 5988
elina.moisio@motiva.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Sivua päivitetty viimeksi 18.7.2024