Siirry sisältöön

Blogit 2023


20.11.2023 11.00

Kestävä kehitys julkishallinnossa: Miten täytämme tavoitteet niukoilla resursseilla?

Olemme nyt Agenda2030-toimeenpanon puolivälissä. Kurottavaa riittää, mutta hanskojen tiskiin heittäminen ei kannata, sillä toivoa on. Vastuullisuusraportteja laativien valtionhallinnon organisaatioiden määrä on kasvussa ja toimivia työkaluja vaikuttavan vastuullisuustyön saavuttamiseksi on saatavilla.
Julkishallinnossa hyödynnetään olemassa olevat kestävyystyön resurssit nyt niin hyvin kuin mahdollista. Vuoden 2022 vastuullisuusraportin on julkaissut 56 organisaatiota. Kokemuksemme mukaan kiinnostus vastuullisuuteen kasvaa kaikilla hallinnonaloilla.

Tyypillisimmät haasteet valtionhallinnossa liittyvät vastuullisuustyön kytkemiseen osaksi organisaation muuta toimintaa. Parhaimmillaan vastuullisuusraportointi kytkeytyisi osaksi vuosiraportointia ja tilinpäätöstä. Me suosittelemmekin tarkastelemaan ainakin kahta asiaa julkishallinnon vastuullisuustyössä: vaikuttavuusperusteista johtamista sekä kestävyyttä julkisissa hankinnoissa.

Rakenna työllesi vaikuttavuusketju ja muista seuranta

Organisaatio saa tietoa vastuullisuustavoitteiden toteutumisesta tarkastelemalla systemaattisesti yhteiskunnallista vaikuttavuutta, eli keskipitkän tai pitkän aikavälin yhteiskunnallisia hyötyjä voidaan tarkastella vaikuttavuusketjun avulla. Vaikuttavuusketju rakennetaan tarkentamalla yhteiskunnallista vaikuttavuustavoitetta konkreettisiksi ja mitattaviksi vaikutustavoitteiksi. Näiden saavuttaminen vaatii tekoja ja panostuksia. Ketju toimii vaikutusten ja vaikuttavuuden todentamisen työvälineenä.
Kuva. Motiva järjesti Vastuullisuusviikolla Vastuullisuusoppimovalmennuksen, jossa kiritettiin julkishallinnossa työskentelevien kestävyystyötä ja laskeuduttiin ylätasoisista Agenda2030-tavoitteista työpöydän tasolle.

Vaikuttavuusketjun rakentaminen kannattaa tehdä järjestelmällisesti. Ensin on ymmärrettävä, millaisen ilmiön kanssa toimitaan ja mitä juurisyitä kehityksen takana on. Tähän tarvitaan usein tutkimustietoa, data-analyysia sekä asiantuntijatietoa. Näistä saatavan tiedon pohjalta kehitetään tulevaisuuteen katsovat vaikuttavuustavoitteet ja tarkennetaan ne konkreettisiksi muutos- tai vaikutustavoitteiksi. Näiden tavoitteiden täytyy olla selkeästi mitattavissa. Kun tavoitteet on asetettu, valitaan mahdollisimman järkevät toimenpiteet lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Työ ei kuitenkaan lopu tähän, vaan toimenpiteiden luomaa muutosta on ehdottoman tärkeää seurata ja tehdä tarvittaessa korjauksia toimenpiteisiin.

Vaikuttavuus on elintärkeää vastuullisuustavoitteiden saavuttamisessa, sillä se mahdollistaa tavoitteiden konkreettisen arvioinnin ja mittaamisen, motivoi jatkamaan vastuullista toimintaa sekä lisää läpinäkyvyyttä ja luottamusta. Vaikuttavuusjohtamisen toimintamallit soveltuvat niin johtajien, päälliköiden kuin asiantuntijoidenkin käyttöön.

Käy läpi hankinnat kestävyyden näkökulmasta

Valtionhallinto tekee hankintoja vuosittain 8,3 miljardin euron edestä. Kestävien hankintojen avulla valtionhallinnolla on mahdollisuus tuottaa laadukkaampia palveluja ja tehdä taloudellisesti järkeviä hankintoja. Vastuullisella toiminnalla luodaan lisäksi vähemmän negatiivisia ympäristövaikutuksia ja saadaan lisättyä kestävää hyvinvointia. Ollaan siis Agenda2030-toimeenpanon ytimessä.

KEINO-osaamiskeskus on tehnyt pitkäjänteistä työtä kestävien ja innovatiivisten hankintojen edistämiseksi. KEINO tarjoaa hankintayksiköille erilaisia palveluita ja työkaluja vastuullisten ja samalla vaikuttavien hankintojen toteutuksen tueksi. Olit sitten noviisi tai rautainen hankinta-asiantuntija, kannattaa tutustua lokakuussa lanseerattuun vastuullisten hankintojen Kriteeripankkiin. Sieltä löydät hankinnoissa sovellettavien vastuullisuuskriteerien lisäksi tietoa eri tuotteiden ja palveluiden vastuullisuusvaikutuksista. Nämä tiedot auttavat hankkijoita mahdollisimman vaikuttavien kriteerien valinnassa.

KEINO-osaamiskeskuksen verkkosivuille on koottu lisäksi hyviä esimerkkejä toteutuneista hankinnoista ja tietoa siitä, miten hankintoja johtamalla on päästy viemään myös organisaation vastuullisuustavoitteita eteenpäin.
 
Tekstissä on käytetty seuraavia lähteitä ja valtionhallinnon vastuullisuusviikolla järjestetyn tilaisuutemme aikana käytyä keskustelua:

Kirjoittajat:  
Elli Saari on kokeilujen ja kestävän kehityksen asiantuntija
puh. 09 6122 5011
elli.saari@motiva.fi
Santtu Hakola on vaikuttavuuden hankinnan ja johtamisen asiantuntija
puh. 09 6122 5059
santtu.hakola@motiva.fi
Elina Muurimäki on kestävien hankintojen johtava asiantuntija
puh. 09 6122 5058
elina.muurimaki@motiva.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Sivua päivitetty viimeksi 20.11.2023